NVO Antifašisti Žabljak: Tužilaštvo da ispita podriva li se vojna i odbrambena moć u slučaju generala Lazarevića

Portal ETV

Antifašisti Žabljaka pozvali su da se u izviđajnom postupku ispita da li se naredbom ministra odbrane Crne Gore Dragana Krapovića načelniku Generalštaba Zoranu Lazareviću, kojom mu se zabranjuju sve aktivnosti u inostranstvu uz obrazloženje da više nema kredibilitet da predstavlja Vojsku Crne Gore, ima krivičnog djela "Podrivanje vojne i odbrambene moći" naše države ili "Slabljenja morala Vojske Crne Gore".

Iz ove nevladine organizacije pozvali su, nakon što su pročitali pismo brigadnog generala Zorana Lazarevića predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, njega, kao i predsjednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića i premijera Milojka Spajića, shodno ustavnim ovlaštenjima, hitno da reaguju.

- Pozivamo ih shodno članu 475 Krivičnog zakona Crne Gore kao i članu 483 Krivičnog zakona, da reaguje i da u skladu sa nadležnostima pozovu nadležno tužilaštvo da kroz izviđajni postupak utvrde da li se eventualno čini krivično djelo “Podrivanje vojne i odbrambene moći” naše države ili “Slabljenja morala Vojske Crne Gore”. Ne ulazeći u svakodnevne političke niskosti i jedan mulj o kojem svaki građanin Crne Gore svjedoči i svakodnevno se zapanji koliko sudionici političke scene mogu da idu nisko i nemoralno, čitajući pismo generala Lazarevića, antifašisti grada pod Durmitorom iskazuju veliku zabrinutost vezano za stanje u kojem se nalazi Vojska Crne Gore - navode Antifašisti Žabljaka. 

Imajući u vidu navode iz pisma koje su iz medija pročitali, kako dodaju, svakako očekuju brzu reakciju i naših saveznika.

- Mislimo na naše partnere iz oblasti bezbjednosti, s obzirom na to da smo članica NATO saveza. Antifašisti Žabljaka su uvijek bili na strani, i biće, vojske i vojnika, ljudi koji nose čizme, koji su spremni da brane svaki pedalj naše Crne Gore, a političarima i prolaznim ministrima poručujemo da se manu naših sinova i očeva koji su spremni poginuti za slobodu našeg naroda - poručili su.

Lazareviću su kazali da je šavnička opstina, odakle potiče, "imala i iznjedrila kroz istoriju plejadu časnih oficira-generala".

- Od generala Nikice Kneževića oficira Crnogorske vojske, generala Pavla Pekica, generala Danila Jaukovića, generala Stojana Žugića, generala Branka Perovića i mnogih drugih da njihovi potomci ne zamjere. I rame uz rame stojiš tu generale Zorane Lazarevicu i budi postojan i stamen i ne daj nikome na državu Crnu Goru i našu crnogorsku Vojsku. Sve prođe, i radna mjesta i privilegije, ali odnos prema Crnoj Gori i njenim kćerima i sinovima koji su tu da brane svaku stopu naše države nema cijenu - ističu Antifašisti Žabljaka.

Pozivaju Milatovića da, kako su rekli, stane rame uz rame sa generalom Lazarevićem u odbranu najsvijetlijih vrijednosti, a to je naša država Crna Gora i naša vojska.

- Vjerujemo u nadležno tužilaštvo da će pokrenuti izviđajni postupak sa ciljem utvrđivanja činjenica i okolonosti kada je u pitanju odnos ministra prema Vojsci naše države. Još jednom Antifašisti Žabljaka poručuju aktuelnoj političkoj, nazovi eliti, manite se uvođenja države u stanje diktature, jer sve je građaninu jasno i ne može mu se vrijeđati zdrav razum. Puna podrška našem generalu od Antifašista Žabljaka. Generale Vojske Crne Gore Zorane Lazareviću, smrt fašizmu - sloboda narodu - poručili su.