Nikolić: Zaprepašćujuće da su poslanici ostali u sali nakon Mandićevog predstavljanja novog vizuelnog identiteta Skupštine

Portal ETV

Zaprepašćujuće je da su poslanici ostali u skupštinskoj sali i nastavili da Andriju Mandića oslovljavaju sa ,,uvaženi predsjedniče” nakon njegovog predstavljanja novog vizuelnog identiteta Skupštine Crne Gore i nakon najave usvajanja zakona o agentima stranog uticaja, to je trenutak kad se napušta Skupština, a građani pozivaju na protest - kazala je u emisiji Na kraju dana, na Televiziji E,  glavna i odgovorna urednica M portala Danica Nikolić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je predstavio novi vizuelni identitet Skupštine, naglašava Nikolić, bez konsultacija sa bilo kim i bez ikakvog javnog poziva, dodaje ona, a taj vizuelni ident očigledno, kaže ona, je rađen po uzoru na vizuelni identitet tih institucija u Srbiji i entitetu RS.

- Ono što je mnogo važnije je da je tim potezom i svim onim što je danas izgovorio na Cetinju, Andrija Mandić ponizio, prije svega, crnogorsku Prijestonicu , a potom i državu Crnu Goru, zbog toga što Zetska banovina je simbol, između ostalog, nestanka Crne Gore, i njenog imena, jer je ona u okviru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca preimenovana u Zetsku banovinu, izgubila je svoje ime. To je loša poruka, zlonamjerna, pakosna, kako god hoćete, predsjednika Skupštine - naglasila je Nikolić.

Sagovornica Televizije kaže da je za nju zaprepašćujuće to što su poslanici iz vlasti, ili opozicije, nastavili Andriji Mandiću da se obraćaju sa terminom ,,uvaženi predsjedniče” , ističe ona, jer je to trenutak kad se izlazi iz skupštinske sale, poručuje ona, i kad se građani pozivaju da dođu na protest ispred Zetskog doma na Cetinju.

Najava da treba donijeti zakon o agentima stranog uticaja, od strane predsjednika crnogorske Skupštine, isti je zakon koji je usvojen u Bjelorosiji, Gruziji, kaže Nikolić, i uvijek je, dodaje ona, tamo gdje je usvojen bio dio agende Ruske federacije, odnosno Vladimira Putina.

- Svi oni koji Putina smatraju svojim neprijateljima, ili opasnošću po njegov režim, podliježu tom zakonu i taj zakon se primjenjuje na njih. Na osnovu tog zakona oni mogu da hapse ne samo NVO, ukidaju, zabranjuju, itd, već ga vrlo represivno primjenjuju prema medijima, prema predstavnicima različitih manjina, posebno prema pripadnicima LGBT populacije i posebno prema pripadnicima etničkih grupa. Usvajanje takvog zakona bi bila apsolutna katastrofa za Crnu Goru - poručila je Nikolić.

U Crnoj Gori niko nije nadležan da odgovori predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na jučeršnje istupe na samitu u Tivtu, poručuje Nikolić, jer je taj snishodljivi odnos, dodaje ona, koji imaju crnogorske vlasti prema njemu veoma, kako kaže, gadan, jer nijesu u stanju da pokažu  kičmu.

- Vlasti nijesu nijesu pokazale da imaju kičmu, ako ne ljudsku, onda državničku, da se suprotstave onome čemu bi se svaki normalan čovjek suprotstavio i čemu se suprotstavlja svako ko drži do dostojanstva ljudskog i političkog, što smo imali priliku da vidimo u bezbroj slučajeva, čak i tokom zasjedanja Ujedinjenih nacija - poručila je Nikolić.

Na jučerašnjoj međunarodnoj konferenciji "Politički zatvorenici i progon novinara i pisaca", tema je bila taj, kaže Nikolić, politički pritisak, toliko očigledan, ističe ona, da se više ni Specijalno tužilaštvo ne brani od optužbi za, kako kaže, nešto takvo.

- Moje iznenađenje je bilo veliko kada sam vidjela da je pravni zastupnik Milivoja Katnića, Ante Nobilo, jedan najvećih i najznačajnijih advokata, ne samo u Hrvatskoj, već i u regionu, čovjek koji je zastupao optužnicu protiv Andrije Artukovića, jednog od posljednjih predstavnika ustaškog pokreta u Hrvatskoj, kada je isporučen i osuđen…Ako takav pravni ekspert kaže da ne postoji sud na svijetu, koji može Milivoja Katnića osuditi na osnovu ovoga što mu spočitava i za šta ga optužuje Specijalno tužilaštvo, ja sam zaista, sklona da vjerujem da je on apsolutno u pravu, da je riječ isključivo o progonu, ili o pritisku na samog Milivoja Katnića, ili da prizna nešto, za šta Katnić tvrdi da nije učinio…ili da ga jednostavno u situaciju da sam sebi oduzme život, sa čim smo se srijetali u početku njegovog pritvora, kada je štrajkovao glađu, pa potom i žeđu i onda završio u bolnici - zaključila je Nikolić.

Cijelo gostovanje možete pogledati na You Tube kanalu TV E: