Neđeši: Pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU visoko na listi prioriteta mađarskog predsjedavanja

Portal ETV

Pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji visoko je na listi prioriteta mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom - kazao je ambasador ove zemlje Jozef Neđeši na sastanku sa predsjednikom Demokratske partije socijalista Danijelom Živoković.

Neđeši je, kako se navodi u saopštenju DPS-a, naglasio da je vitalni interes Evropske unije da ima stabilan i pouzdan region kao partnera u svom neposrednom okruženju.

Živković je kazao da je nažalost Crna Gora izložena stalnim političkim nestabilnostima, koje ometaju evropski put države. 

- Značajan i svakako najuticajniji dio vladajuće većine tendenciozno podriva političku stabilnost države, podstiče identitetske podjele i stvara tenzije u društvu koje negativno utiču na njen ekonomski i politički razvoj - ocijenio je on.

Sagovornici su konstatovali, kako se navodi u saopštenju, da predsjedavanje Mađarske Evropskom unijom predstavlja šansu za Crnu Goru, kako bi brže i efikasnije napredovala u procesu pristupanja ovoj zajednici evropskih država.

- Dvojica sagovornika su konstatovali da je politička stabilnost uslov napretka i prosperiteta Crne Gore i da je Evropska unija cilj koji naše društvo i država mogu relativno brzo da dosegnu ukoliko se svi politički subjekti fokusiraju na evropsku agendu i ispunjavanje uslova za članstvo, a prije svega ukoliko država ima stabilnost koja će omogućiti nesmetano odvijanje ovih procesa - istakli su iz DPS-a.