Milatović: Ko iznosi informacije sa sjednica SOB-a isključuje sebe iz njegovog rada i urušava ugled Vojske

Tamara Klikovac

Iznošenjem određenih informacija sa sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost, koje nije u skladu sa Poslovnikom o radu, urušava se ugled tog rijela i Vojske Crne Gore i to nije dobro za kredibilnost zemlje u okviru NATO članstvo, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, navodeći da će sjednica SOB-a biti sazvana kada se za to steknu uslovi.

Milatović je podsjetio da je ministar odbrane Dragan Krapović samo predlagač, a da Savjet donosi odluku po pitanju smjene načelnika Generalštaba Vosjke Crne Gore Zorana Lazarevića.

- Odluka Komisije za žalbu je potvrdila neispravnost odluka ministra odbrane koje se tiču načelnika Generalštaba, koje su suprotne stavu Savjeta za odbranu i bezbjednost - naglasio je Milatović na konferenciji za medije nakon susreta sa predsjednikom Rumunije Klausom Johanisom.

Smatra da pojedinci koji iznose informacije sa sjednica SOB-a urušavaju ugled i tog tijela i Vojske Crne Gore.

- To nije dobro ni za kredibilnost zemlje u okviru NATO članstvo. Na taj način isključuju sebe iz rada Savjeta u budućnosti. Na sjednici sam javno pozvao da se spusti lopta i da odgovorno, profesionalno, u kontekstu naših vanjskopolitičkim, strateškim ciljevima se odgovorno ponašamo prema važnim temama koje se tiču odbrane i bezbjednosti naše zemlje. Što, nažalost, nije bio slučaj od strane određenih aktera u prethodnom periodu. 

Milatović je kazao i da na Savjetu nije razmatran prijedlog o učešću crnogorskih vojnika u NATO misiji za podršku Ukrajini.

- To je pitanje za Ministarstvo odbrane i Vladu Crne Gore. Kada prijedlog bude na Savjetu ja ću se o njemu vrlo jasno odrediti - poručio je on.

Konsultacije o ambasadorima

Milatović je saopštio i da se nada će na konsultacijama sa ministrom vanjskih poslova Ervinom Ibrahimovićem riješiti pitanje ambasadora.

- Ja već duži vremenski period apelujem da Vlada što prije treba da predloži ambasadora pri NATO-u. Zemlja je već godinu bez ambasadora pri NATO-u i to je apel naših strateškuih partnera u okviru NATO saveza. Očekujem da ću o tome diskutovati na novim konultacijama sa šefom diplomatije - rekao je Milatović.

Konačni rezultati, pa pregovori

Predsjednik države je kazao i da treba sačekati konačne rezultate izbora u Podgorici, pa pregovarati o mogućim koalicijama.

- Konačni rezultati još nisu objavljeni. Prvo to treba sačekati, a moj odnos prema određenim partijama je uvijek jasno bio prezentovan, posebno u dijelu jednog preuzimanja loših politika od strane trenutne Vlade koji smo prezentovali i u dokumentu koji je institucija predsjednika objavila, a koji sve političke aktere u dijelu parlamentarne većine pozivaju na odgovornost i promjenu institucionalnog i političkgo ponašanja kako bi ova zemlja iskoristila istorijsku šansu po pitanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji - naglasio je Milatović.

Izvinjenje novinarki RTCG

Milatović se i izvinio novinarki Televizije Crne Gore Aleksandri Jovančević zbog reakcije na prethodnoj konferenciji za medije

- Imajući u vidu da se sada gledamo prvi put nakon onog pressa, želim da kažem da ukoliko je moja reakcija bila neprimjerena - želim da Vam se izvinim zbog toga. Žao mi je što je fokus sa upitne nezavisnosti uređivačke politike Javnog servisa skrenuta u pogrešnom pravcu. Mislim da iz moje reakcije nije bilo ličnog odnosa, već prema jednoj reakciji koja se ticala nazadovanja u dijelu nezavisnosti uređivačke politike javnog servisa - naveo je Milatović.

Velika šansa za ekonomsku saradnju sa Rumunijom

Milatović je na početku konferencije za medije izrazio zadovoljstvo zbog posjete Johanisa, prve nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine, navodeći da je to snažan znak prijateljstva međusobnog povjerenja i partnerstva između dvije zemlje.

Johanis i Milatović(Photo: Kabinet predsjednika Crne Gore)© Nebojsa Medo Perkovic

- Visoko cijenimo kontinuiranu podršku Rumunije našim evropskim integracijama i zalaganje za politiku proširenja EU. Vaša podrška nam daje dodatni podstrek na našem putu ka članstvu, s ciljem da postanemo 28. članica do 2028. godine. Želim da se zahvalim ministarki spoljnih poslova Rumunije što u ime Vlade Rumunije daje snažan doprinos ovoj temi. Zahvaljujući partnerstvima sa prijateljskim zemljama poput Rumunije, Crna Gora je odlučno krenula putem reformi, dijeleći viziju ujedinjene, sigurne i prosperitetne Evrope - naveo je Milatović.

On je ponovio riječi Johanisa koje mu je uputio tokom boravka u Rumuniji da bi bila velika strateška greška EU ako ne nastavi sa procesom proširenja.

- U potpunosti se slažem s ovom procjenom i smatram da, ako iko zaista razumije složenost geopolitike i potencijalne prijetnje koje ona nosi, onda su to naši prijatelji iz Rumunije. Rumunija je, uprkos zahtjevnom i osjetljivom geopolitičkom položaju, uspjela da izvuče maksimum iz ponuđenih prilika i iskoristi ogroman potencijal svog naroda, gradeći snažnu državu u istočnom dijelu Evropske unije - naveo je on.

Smatra da je pred dvije zemlje velika šansa za ekonomsku saradnju.

- Iako je trenutna trgovinska razmjena ispod nivoa potencijala, posebno u sferi investicija i turizma, uvjeren sam da možemo otvoriti nova poglavlja u našim ekonomskim odnosima. Direktne strane investicije i zajednički projekti su način da dodatno povežemo naše ekonomije i ojačamo veze između naših naroda - naveo je Milatović.

Kao NATO saveznici, napominje, dijelimo zajedničke vrijednosti sigurnosti i stabilnosti. 

- Želim da se ovom prilikom zahvalim predsjedniku Johanisu što je snažno podržavao naš ulazak u NATO 2017. godine. Rumunija je, kroz svoje dvodecenijsko članstvo, pokazala posvećenost očuvanju mira i stabilnosti na našem evropskom kontinentu. Crna Gora ostaje čvrsto posvećena ovim ciljevima, podržavajući Alijansu i principe kolektivne bezbjednosti na kojima ona počiva. U vremenu kada su solidarnost i povjerenje ključni, uvjeren sam da će odnosi između Crne Gore i Rumunije nastaviti da se razvijaju u duhu prijateljstva, međusobnog poštovanja i saradnje. Još jednom, želim da zahvalim predsjedniku Johanisu na njegovoj posjeti i da naglasim – Crna Gora vas uvijek dočekuje raširenih ruku - poručio je Milatović.