Milatović: Evropska unija nije cjelovita bez Zapadnog Balkana, ovo je prostor zajedničkih vrijednosti, mira i prosperiteta

Anja Ivanović

Izuzetna mi je čast  što sam danas domaćin Samita Brdo-Brioni procesa koji je bio još jedna prilika da ponovimo jedinstvenu poruku: da je naš prostor zajedničkih vrijednosti, mira i prosperiteta i da EU nije cjelovita i potpuna bez Zapadnog Balkana - poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na pres konferenciji za medije nakon plenarne sjednice lidera regiona.

 Činjenica da ovu poruku šalju upravo iz Crne Gore, koja je nedavno dobila IBAR i koja je regionalnu saradnju postavila kao ključni prioritet, prema njegovim riječima, ima duboku vrijednost. 

- Uvjeren sam da će uspjeh Crne Gore biti podsticaj i drugim zemljama regiona i krupan korak za cijeli Zapadni Balkan - rekao je Milatović.

Podvukao je da je proširenje EU geopolitički, ali i moralni cilj.

- S uzdrmanim svjetskim poretkom i uslovima rastuće globalne nestabilnosti, moje čvrsto uvjerenje je da smo kao lideri Zapadnog Balkana svjesni ovog važnog geopolitičkog i političkog trenutka, novog prostora za proširenje, i da smo spremni da još jače u narednom periodu iskoristimo ovaj izazov i priliku - naveo je Milatović dodajući da je cilj zelena i prosperitetna budućnost.

Crna Gora, podvlači Milatović, jeste i uvijek će biti zemlja koja je u potpunosti posvećena dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj stabilnosti.

Milanović: Naša uloga je da ohrabrujemo kandidate za EU da ne klonu duhom i akcijom

Brdo-Brioni proces je oblik komunikacije među ljudima i državama - od kojih neke nemaju uzajamno priznanje - poručio je na današnjem Samitu predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dodajući da je to vrijedno truda.

Milanović je konstatovao da evropski put njegovih komšija traje godinama.

- Budemo li ovoliko čekali države će izgubiti strpljenje. Crna Gora koja je međunarodno priznata država, Kosovo koje kao državu koju još nije priznalo pet evropskih država... Ja našu ulogu i zadatak vidim u tome da ih ohrabrujemo da ne klonu duhom i akcijom - poručio je Milanović.

Evropska unija, kaže, ima svoje izazove.

- To je ogroman i inertan sistem od kojeg imamo koristi - bilo bi nepošteno reći da nemamo, ali ja u tome ne vidim nikakvu ideologiju, ni domovinu. Moja domovina je Hrvatska, još uže - oni krajevi u kojima sam stasao - naveo je on.