Marković: Ženski klub Skupštine da se oslobodi partijskog uticaja

Portal ETV

Ženski klub Skupštine treba da se oslobodi partijskog uticaja i proširi istaknutim i prepoznatim borkinjama za ženska prava, saopštili su iz Evropskog saveza.

Funkcionerka Evropskog saveza i potpredsjednica Liberalne partije, Jelena Marković, poručila je da je vrijeme da na odlučujućim mjestima u Crnoj Gori budu žene.

Ona je kazala da je vrijeme da se stane na kraj institucionalnom fingiranju rodne ravnopravnosti.

- Zrelo je vrijeme da na odlučujućim mjestima u Crnoj Gori bude žena i to na mjestu premijerke i mjestu predsjednice Crne Gore. Žene više neće da budu samo političke ikebane za poziranje i lijep izgled - -navela je Marković u saopštenju

Ona je istakla da je na liderima svih partija u Crnoj Gori da se konačno otrgnu od ustaljenih stereotipa koji su uzrok nejednakosti, dok su istovremeno svima puna usta rodne ravnopravnosti.

- Moramo priznati da su žene političarke u našoj državi u mnogome krive za to, jer dozvoljavaju da djeluju po zahtjevima partija bezpogovorno, što u ovom slučaju ima za posljedicu da žena još nije prepoznata kao ravnopravni faktor u našem društvu, naročito u politici - rekla je Marković.

Ona je navela da su sve države u okruženju imale ili imaju ženu na mjestu predsjednice ili premijerke i da jedino još Crna Gora nije svjedočila tome, uprkos svim iskoracima.

Marković je istakla da, sve dok Crna Gora ne smogne snage da napravi takav iskorak sa ženama u politici, ne može se smatrati razvijenim, evropskim i savremenim društvom.

- To je valjda svima jasno, a naročito Ženskom klubu u Skupštini Crne Gore koji do sada nije opravdao svoje mjesto i ulogu u borbi za ravnoprsvnost žena - navela je Marković.

Ona je rekla da to pokazuju rezultati kluba koji, kako je ocijenila, nijesu konkretni.

Prema riječima Marković, nijesu važni samo seminari, obuke ili puko donošenje zakona, već i implementacija stečenog znanja, ili usvojenih akata.

Ona je kazala da se, nažalost, čini da političarke u Skupštini usljed snažnog uticaja svojih partija ne mogu da sagledaju interese žena, pa ne mogu niti smiju da iznesu čvrsti stav po tom pitanju.

- Uvjerena sam zato da nakon ovakvog iskustva to tijelo u Skupštini mora biti reformisano i popunjeno sa istaknutim i prepoznatim borkinjama za žeska prava u Crnoj Gori, koje će dati snagu tom klubu i imati nezavisnost u mišljenju i suštinskom reprezentovanju stvarnih potreba žena i njihovog mjesta u politici - zaključila je Marković.