Marković o posjeti Aleksića Srbiji: Još jedno državno poniženje i grubi atak na suverenost Crne Gore

Portal ETV

Crnoj Gori ne treba Vlada koja ne čuva njen ugled i njeno dostojanstvo, poručio je predsjednik Strane evropskog progrrsa (SEP) i bivši premijer Duško Marković, komentarišući to što je potpredsjednik Vlade Crne Gore za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama Budimir Aleksić u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji boravio, a da pritom prilikom njegovih susreta sa sprskim zvaničnicima nije bila istaknuta crnogorska zastava

- Juče nas se crnogorska vlada obavijestila o međudržavnoj posjeti potpredsjednika Aleksića državi Srbiji. To je bilo još jedno državno poniženje - kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, nije stvar samo u tome da nijesu istaknuti nacionalni simboli države Crne Gore, već je to, ističe, i grubi atak na njenu suverenost. 

- Istovremeno, potpredsjednik Vlade nas je „obavijestio“ da se cjelokupno kulturno i svako drugo stvaralaštvo u Crnoj Gori razvijalo na srpskom jeziku. To elementarno nije tačno - izričit je Marković. 

On je ukazao da je Crna Gora građanska država te da u njoj ravnopravno egzistiraju različiti nacionalni, vjerski, kulturni i jezički identiteti.

- Crnoj Gori ne treba Vlada koja ne čuva njen ugled i njeno dostojanstvo. Zbog toga vjerujem da ćemo 29. septembra u Podgorici započeti proces smjene takve vlade. Vrijeme je za poštovanje Ustava! Vrijeme je za odgovornost u institucijama - zaključio je Marković.