Mandić: Dobili smo rezultate kakvi jesu; Eraković: Sačuvali smo građansku Crnu Goru uprkos naletima različitih nacionalizama iz regiona

Tamara Klikovac

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da su podaci popisa važni zbog vođenja politika Skupštine, Vlade i ostalih nadležnih institucija kako bi Crna Gora postala bolje mjesto za život sa jasnom budućnošću.

- Neke slike su dobre, neke nisu, posebno ovih devet opština umjesto jedne nekadašnje koja se nalazila u dubokoj starosti. Danas imamo devet opština koje ispunjavaju te kriterijume... Naše društvo ima problem da je 20 odsto mlađih od 18 godina. Ovi podaci su nam važni zbog vođenja politika koje treba da vode Skupština, Vlada i ostale nadležne institucije kako da Crna Gora postane bolje mjesto za život i zemlja koja će imati jasnu i sjajnu budućnost - rekao je Mandić na početku današnjeg zasijedanja Skupštine.

On je onda ponovio podatke Monstata o nacionalnoj pripadnosti i uporedio ih sa 2011. godinom.

- Popis koji smo organizovali bio je takav da smo dobili podatke na osnovu kojih ćemo da vodimo politiku. Moram da priznam, kao pripadnik srpskog naroda veoma sam zadovoljan da je popis protekao pošteno, da smo dobili rezultate kakvi jesu, jer je situacija danas bolja nego ranije - poručio je Mandić.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević pitao je ironično da li i on kao član SD-a treba da ponovi kao Mandić rezultate popisa.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković je rekao da je očekivao Mandićevu ekspresiju.

- Složiću se u jednom sa Vama i to zaista treba da bude fokus svih nas, da obratimo pažnju na demografske karakteristike. Da stanovništvo stari, da imamo mali broj mladih ljudi, i ma kolike bile naše političke razlike to treba da nam bude fokus ako želimo dobbro državi i narodu - naglasio je Eraković.

On je saopštio da će DPS saopštiti stavove o popisu, ali je izrazio zadovoljstvo da je Crna Gora pokazala građanski karakter.

- Uspjeli smo da sačuvamo građansku Crnu Goru uprkos naletima različitih nacionalizama iz regiona, a naročito jednog koji je bio usmjeren da se potpuno promijeni struktura jezika i naroda u Crnoj Gori - naglasio je Eraković.

Poslanik bošnjačke stranke Amer Smailović kazao je da rezultati popisa treba da budu buduće smjernice razvoja Crne Gore.

- S druge strane, zadovoljstvo mi je da izrazim zadovoljstvo zrelošću bošnjačkog naroda. Upskos brojnim pritiscima, raznim pokušajima asimilacije, pokazali smo nacionalnu zrelost i rezultati popisa to pokazuju - rekao je Smailović.

Poslanik GP URA Filip Adžić kazao je da je, nakon objave rezultata popisa, politika Mandića izgubila smisao.

- Ne možete da pričate više o ugroženosti srpskog jezika i naroda nakon objave rezultata popisa - istakao je Adžić.

Poslanik SD-a Branislav Nenezić kazao je da, ako želimo da djelujemo kao građansko društvo, obaveza za premijera i ministra da objave popisne listiće.

- Da vidimo imamo li 40 odsto ministara koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i pričaju crnogorskim jezikom - naglasio je Nenezić.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić prisjetio se izjave poslanika Nove srpske demokratije Dejana Đurovića u susret popisu.

- Tada je kazao: "Znam da je srpski nacionalni korpus većina i da će se više od 50 odsto građana izjasniti da govori srpskim jezikom, što je uslov za izmjenu Ustava". Mislim da je manje važno za ukupnu crnogorsku javnost , posebno u građanskoj državi,prebrpojavanje koga ima više koga manje. Ono što mogu da posvjedočnim je da su neistine da je neko trpio i bio stigmatizovan i da se nešto drastično promijenilo. Podsjetiću građane da je 2003. u Crnoj Gori se 33 odsto građana izjasnilo kao Srbi, 2011. godine ih je bilo 29 procenta, danas ih je 32 odsto. Dakle, krećemo se u radijisjusu koji podrazumijeva ne tako drastičnu modifikaciju u nacionalnom izjašnjavanju, da bi se tvrdilo da je to izjašnjavanje bilo diksriminatorno - kazao je Nikolić i kazao da podaci nijesu takvi da bi pokazali da je nekada izjašnjavanje bilo diskriminatorno. 

Mugoša: Demografska starost treba duboko da nas zabrine

Poslanik SD-a Boris Mugoša upozorio je da umjesto prebrojavanja, poslanike duboko treba da zabrine struktura demografske starosti.

- Na prethodnom popisu u 12 lokalnih samouprava živjeli su ljudi prosječne starosti od 35 do 39 godina. Danas imamo osam lokalnih samouoprava sa tim prosjekom. za trećinu manje. Na prethodnom prosjeku je sedam lokalnih samouprava sa prosječnim godinama starosti od 4o do 43 godine, sad ih je više - kazao je Mugoša.