Lazarević o dopremanju motora: Krapović je konstatovao da je sve čisto i sam se interesovao da na sličan način kupi jedan

Tamara Klikovac

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević kazao je da je ministar odbrane Dragan Krapović od prvog momenta znao sve o njegovoj namjeri da praznim vojnim prevozom dopremi motor "Yamaha" i da je konstatovao da je u tom slučaju sve čisto.

- I da zlo bude veće, konstatovao je da je sve čisto i raspitivao se kako bi i on mogao na sličan način da kupi motor jer je razlika cijena u Sloveniji i Crnoj Gori tolika da je to prosto isplativo. Toliko o njegovom poštenju. To što je čekao do sada isto govori o njemu kao čovjeku i ministru - rekao je Lazarević novinarima ispred Ministarstva odbrane.

Lazarević kazao je da stoji iza sumnje da Krapović smišljeno urušava sistem odbrane i bezbjednost države. Pojasnio je da je razlog što je uputio pismo predsjedniku države, premijeru i čelniku skupštine taj što se Krapović miješa u komandovanje Vojskom i preuzima nadležnost komandovanja Savjetom za odbranu i bezbjednost.

- Jedino članovi Savjeta i ja možemo da komandujemo Vojskom. On kao ministar obezbjeđuje izvršenje odluka, odnosno pruža logističku podršku. Drugi razlog zbog čega sam pisao Savjetu je pisana naredba kojom mi zabranjuje odlazak u inostranstvo na konferencije Vojnog komiteta EU i jednog tijela NATO. Tako da, prvi put u višegodišnjem trajanju ovih tijela NATO i EU, stolica Crne Gore će ostati prazna. To je presedan i bruka za Crnu Goru - istakao je Lazarević, poručujući da o tome neće da ćuti.

On je istakao da je ovo ozbiljna stvar za državu i najavio je da će na sjutrašnjoj sjednici Savjeta za bezbjednost i odbranu iznijeti sva nepočinstva ministra odbrane koja se, kako je rekao, ne završavaju ovim što je do sada predstavio.

- Ono što me najviše boli je što je budžet Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore potrošen na pola, a on treba da stvara sposobnost VCG da izvršava borbene zadatke i misije i da bude angažovana na raznim poljima - naglasio je Lazarević.

On je pozvao Krapovića da objasni članovima Savjeta i crnogorskoj javnosti zašto još ništa nije pokrenuo za instaliranje NATO radara na Zekovoj glavi.

- Mjesecima ide za mnom, prati me i gata šta to pričam s generalima drugih država, misleći da je on tema. Zaista nije, niti bih ikada sebi dozvolio da političke prilike u Crnoj Gori komentarišem i raspravljam sa generalima drugih država. Imamo svoje vojne teme koje se tiču odvraćanje i odbrane i za to primam platu i zato sam položio zakletvu državi. Dok u meni života ima poštovaću je, bez obzira da li je ministar odbrane Krapović ili neko drugi - poručio je Lazarević.

Lazarević je negirao navode Krapovića da iza njega stoji dio opozicionih partija.

- Prethodni načelnik Generalštaba je bio Milutin Đurović, moj drug. Ako sam ja Milov general, onda je Đurović Bečićev general. Niti je Đurović Bečićev general, niti sam ja Milov general. Mi smo oficiri ove Vojske i ove države. Krajenje je vrijeme da se sa tim stane. Nadam se da će članovi Savjeta sjutra i na tu temu govoriti. Vjerujem u te ljude i njihov kredibilitet i kakvu god odluku da donesu, ja ću je ispoštovati - poručio je Lazarević.

On je konstatovao i da ministar odbrane ima pravo da predloži razrješenje načelnika Generalštaba VCG, ali ga poziva da saopšti jasne razloge za tu odluku.

- Prvo je to obrazložio podmlađivanjem, sada tome dodaje apsolutno netačne stvari. Neka on objasni javnosti što je posrijedi. Ne bi smjelo da govori neistine, cijenim da ovim podriva sistem bezbjednosti i odbrane, zajedno sa pojedinim partijskim drugovima, a neka organi ove države o tome donese sud. Svaku presudu i odluku ću ispoštovati - zaključio je Lazarević.