Krapović: Obavijestio sam VDT o nezakonitim radnjama Lazarevića, njegove optužbe na nivou desetara

Duško Mihailović

Ministar odbrane Dragan Krapović saopštio je da je jutros obavijestio Vrhovno državno tužilaštvo o, klako je rekao, nezakonitim radnjama načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Zorana Lazarevića.

- Kada se sa pozicije načelnika GŠVCG šalju poruke da se zakoni ne poštuju, to može voditi društvo u anarhiju. Neophodno je da VDT sprovede i druge radnje kako bi se utvrdilo da li se stiču osnovi da je Lazarević počinio krivična djela zaloupotreba službenog položaja, neizvršenje naređenja, samovlašće, pozivanje na otpor i druge radnje, osim priloženih dokaza - kazao je Krapović na konferenciji za medije.

Lazarević je nedavno članovima Savjeta za bezbjednost i odbranu obavijestio koje probleme ima u saradnji sa ministrom odbrane Draganom Krapovićem, kakve štetne posljedice iz toga proističu, optužujući ga da urušava borbenu gotovost VCG.

Lazarević članove SOB u pismu informiše da je Krapović, kako je kazao, protiv-propisno i štetno naredio da se iz Plana rada Vojske Crne Gore za oktobar tekuće godine uklone sve aktivnosti načelnika Generalštaba u inostranstvu. Lazarević navodi da Krapović to radi neosnovano, smišljeno, i u kontinuitetu, pokušavajući da rad jedinica Vojske, kao i njegov rad, predstavi kao nekvalitetan, neproduktivan i nedovolino profesionalan, a sve na način kako ne dolikuje jednom ministru odbrane.

Krapović je rekao da je obraćanje Lazarevića pismom predsjednicima države, Skupštine i Vlade, u suprotnosti sa njegovom naredbom o zabrani komunikacije sa njihovim kabinetima.

On kaže da na predmetno pismo nije stavljena ni oznaka tajnosti.

Krapović je podvukao da prema Zakonu o VCG načelnik Generalštaba odgovara ministru odbrane.

Objaveljni integralni dokument (pismo) objavljeno u medijima nema prijemne pečate predsjednika, pa on sumnja da ga je Lazarević dostavio medijima.

Krapović je optužio Lazarevića da iza njega stoje politički centri, odnosno dio opozicionih partija, po čijim nalozima postupa.

Ministar nije želio da odgovori na pitanje novinara kako komentariše optužbe Lazarevića da je on taj koji urušava borbenu gotovost Vojske Crne Gore.

- Ne želim da javno polemišem sa optužbama generala Lazarevića, jer su one, da ne zamjere desetari, na nivou desetara, a ne generala - kazao je Krapović koji je, odgovarajući na još jedno pitanje novinara, kazao da nije služio vojsku.

Krapović je 28. avgusta dostavio Savjetu prijedlog o smjeni Lazarevića - zbog "procjene da je potrebna smjena generacija i podmlađivanje oficirskog kadra u VCG". Savjet je taj prijedlog odbio jer nije bilo konsenzusa članova.