Kovačević: Nema osnova da se odreknem ni jedne funkcije, oba mandata već započeta

Portal ETV

Iako je novo rukovdstvo Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) ocijenilo da su funkcije poslanika i predsjednika opština, nespojive, i zato pozvalo javne funkcionere koji su u takvoj situaciji da se odreknu jedne od pozicije Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić i poslanik Nove srpske demokratije (NSD) u Skupštini Crne Gore, za RTNK kaže da se neće odreći ni jedne od funkcija.

- Jednostavno nemam osnov da se odreknem zato što su oba mandata već započeta. Dakle, to su prava koja sam ja stekao, a osim prava koja sam stekao, to podrazumijeva i određene obaveze koje naravno u narednom periodu moram da ispunim - izričit je Kovačević.

Kovačević, ističe i da je nakon završenih parlamentarnih izbora podnio ostavku, jer je i sam smatrao da su funkcije poslanika i predsjednika “nespojive”.

- Međutim, ASK je u međuvremenu drugim mojim kolegama dao rješenje i dozvolio da funckije budu spojive, tako da je po tome postupao i DIK i kada je nastala nova situacija u kojoj je neko od poslanika Nove srpske demokratije podnio ostavku, DIK je tada pitao mene da li ću, dakle, da se prihvatim mandata poslanika u Skupštini Crne Gore, što sam ja u novonatsaloj situaciji i sa tim mišljenjem koje je ASK donio tada i prihvatio - pojašnjava Kovačević.

U međuvremenu je, podsjeća, donešen novi zakon, u čijem je donošenju i on učestvovao. Tim zakonom, u budućnosti neće moći da se dogodi situacija da budu te funkcije spojive, ali prava koja su već stečna, kaže, ostaju na snazi do kraja mandata.

- Sve ostalo je posljedice jednog lošeg rada Agencije za sprečavanje korupcije u prethodnom periodu a meni je drago da smo za buduće slučajeve doveli stanje u red i da će ASK tačno znati kako da u ovim situacijama postupa u budućnosti - smatra Kovačević.

Podsjećamo, novo rukovodstvo Agencije za sprečavanje korupcije, zaključilo je da, istovremeno biti poslanik i predsjednik opštine ili Skupštine nije moguće, zbog sukoba interesa.