Klarić da objasni javnosti detalje u vezi novog logotipa parlamenta

Portal ETV

Šefovi klubova parlamentarne opozicije obratili su se generalnom sekretaru Skupštine Crne Gore Aleksandru Klariću, tražeći informacije i uvid u proces koji je doveo do izbora novog vizuelnog identiteta najvišeg zakonodavnog doma.

- Obraćamo Vam se povodom informacije sa Prve sjednice Drugog redovnog zasijedanja u 2024. godini da je Skupština Crne Gore utvrdila svoj logotip, sa zahtjevom da nam kao lice koje je shodno članu 28 Poslovnika jedino ovlašćeno da utvrđuje vizuelni identitet i logo Skupštine, date dodatne informacije i uvid u proces koji je doveo do izbora novog vizuelnog identiteta najvišeg zakonodavnog doma.S obzirom na to da ovako važna aktivnost mora biti realizovana u skladu sa Poslovnikom Skupštine i drugim pozitivno pravnim propisima Crne Gore i na transparentan način, što definitivno nije bio slučaj na ovom primjeru, te imajući u vidu istorijski kontekst ove odluke, smatramo da je važno da se poslanicima Skupštine Crne Gore, ali i ukupnoj crnogorskoj javnosti, obezbijedite sljedeće informacije o procesu izbora novog logotipa, te stoga zahtijevamo da u najkraćem roku - naveli su predstavnici opozicije.

Oni od Klarića traže da objavi Odluku o izboru novog logotipa Skupštine Crne Gore, zajedno sa pratećom konkursnom dokumentacijom, kao i da ih informiše kada je raspisan konkurs za izradu idejnog rješenja vizuelnog identiteta, uključujući logotip i amblem Skupštine.

- Da li ste sproveli istovjetnu proceduru kao 30. jula 2021. godine kada ste kao generalni sekretar raspisali prvi konkurs za izradu idejno-grafičkog rješenja zaštitnog znaka Skupštine Crne Gore i njegovu osnovnu primjenu? Molimo vas da nas informišete kada je raspisan konkurs za izradu idejnog rješenja vizuelnog identiteta, uključujući logotip i amblem Skupštine? Koje firme ili pojedinci su učestvovali na konkursu? Ko je pobjednik konkursa, kako je izabran i po kojim kriterijumima? Ko je koncipirao zahtjeve za idejno rješenje vizuelnog identiteta Skupštine Crne Gore, posebno u vezi sa fontom, bojom, motivima itd., i po kojim kriterijumima su ti zahtjevi određeni - pitaju poslanici DPS-a, URA, HGI i SD-a.

Sigurni su, kažu, da Klarić, kao generalni sekretar Skupštine, jako dobro zna da Zetski dom na Cetinju (sagrađen 1888. godine), autentično simbolizuje parlamentarnu tradiciju Crne Gore, te da su u njemu održana prva zasjedanja Crnogorske narodne skupštine, usvojen je prvi crnogorski ustav 1905. godine i donosili ključni zakoni tadašnje Knjaževine/Kraljevine Crne Gore.

- Upravo ovaj objekat predstavlja rodno mjesto crnogorskog parlamentarizma, dok je Vladin dom, podignut 1910. godine, bio domaćin kasnijih saziva parlamenta do perioda 1918. godine, kada je nezavisnost Crne Gore prekinuta - ističu poslanici.

S druge strane, naglašavaju, zgrada Zetske banovine (sagrađena 1932. godine), nastala u Kraljevini Jugoslaviji i kao zgrada nema nikakve veze sa izvornom tradicijom crnogorskog parlamentarizma, jer je služila administraciji Zetske banovine - jedne od devet teritorijalnih jedinica stvorenih u okviru Kraljevine Jugoslavije, u kojoj se gubi državnost i nezavisnost Crne Gore.

- Postavlja se pitanje kako se došlo do toga da se zgrada koja simbolizuje uskraćivanje demokratskih prava i samobitnosti Crne Gore, sada najavljuje kao vizuelni simbol i logo Skupštine Crne Gore. Naglašavamo da je od posebne važnosti da Skupština Crne Gore ima vizuelni identitet koji će odražavati njenu bogatu istorijsku i demokratsku tradiciju, te stoga očekujemo Vaš odgovor i odgovarajuću dokumentaciju kako bi javnost bila u potpunosti informisana o ovom procesu - poručuju Andrija Nikolić - predsjednik Kluba poslanika DPS-a, Miloš Konatar- predsjednik Kluba poslanika URA, Boris Mugoša - predsjednik Kluba poslanika SD-a i Adrijan Vuksanović - predsjednik Kluba poslanika HGI DUA.