JAKIĆ: Šavnik je zamorče države

Draško Đuranović

Predsjednik opštine Šavnik Jugoslav Jakić istakao je da je, nakon nevremena prošle sedmice, brojnim akcijama opštine stabilizovana situacija u širem rejonu Šavnika i da će opštinske strukture učiniti sve da obezbijede uspostavljanje saobraćaja preko rijeke Komarnice. Istovremeno, Jakić je reagovao na ,,nekorektne izjave i brojne neistine” koje je iznio potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić oko sanacije saobraćajne I komunalne infrastrukture oko rijeke Komarnice. 

 - Putna komunikacija preko rijeke i dalje je u prekidu, premošćavanje Komarnice privremenim mostom uradićemo brzo dok se čeka novi most koji bi bio trajno rješenje. Napominjem da je putna i komunalna infrastruktura veoma značajna za ovaj dio opštine jer Komarnica generiše najveći dio turističkog potencijala. Osvrnuću se na brljotine od neistina i poluinformacija koje je, vezano za Komarnicu, iznio potpredsjednik Vlade gospodin Aleksa Bečić u jednoj televizijskoj emisiji koji je ustvrdio da je to opštinska nadležnost. Nasuprot Bečićevih tvrdnji, sve činjenice i zakonsak rješenja nedvosmisleno ukazuju da je odgovornost za Komarnicu, za reparaciju štete, isključiva nadležnost države, naglašava Jakić. 

Komarnica je voda od državnog značaja (Photo: Odluka o vodama od državnog značaja)

 Navodi da je Odlukom 031/15 od 18. Juna 2015. Godine, o određivanju voda od značaja za Crnu Goru Komarnica svrstana u kategoriju voda od značaja za Crnu Goru. Dalje je, Opštim planom zaštite od štetnog dejstva voda, za vode od značaja za Crnu Goru, za period od 2023. godine do 2028. godine određeno da zaštitom od štetnog dejstva voda od značaja za Crnu Gore rukovodi štab koji se formira na nivou državnog aparata. Način institucionalnog organizovanja odbrane od štetnog dejstva voda opisan u istom pravilniku i - ako postoji – pitanje je zašto je izostala reakcija države, pita Jakić. 

Predsjednik opštine Šavnik naglašava da je Zakonom o zaštiti i spasavanju definisana obaveza Ministarstva da organizuje obuke za osposobljavanje lokalnih timova i napominje da - obuke nije bilo, ali i da je indikativna komunikacija na relaciji opština Šavnik – Vlada Crne Gore. 

 -Tako 9.oktobra imamo izjavu da Direktorat za zaštitu i spasavanje koordinira aktivnostima u Šavniku, dok se danima poslije toga nižu izjave koje svjedoče o nepoznavanju onoga što se to zapravo dešava u Šavniku. U istom obraćanju Direktorat je saopštio da je Šavniku ponuđena stručna pomoć, koja je - poslije više urgencija od strane same Opštine - došla u vidu lica koje će biti dio buduće Komisije za procjenu šteta. Komunikacija sa Direktoratom je obavljana usmeno. Sad je već jasno i zašto - kako bi se moglo manipulisati ukupnom situacijom – objašnjava Jakić.  

Predsjednik opštine napominje da je ,,neporeciva istina” da je najveći dio angazmana i napora za saniranje posljedica urađen u danima neposredno poslije desavanja nepogode, do nedjelje 6. oktobra. 

 -Nije tačno da u svojim sopštenjima ne pominjem angažman Vojske Crne Gore, ministar je bio na terenu, radi analize situacije u ponedjeljak 08., a pripadnici Vojske su u Šavnik došli 09. oktobra. Na kraju pitanje: da li je bilo kome u Crnoj Gori nejasno o čemus e radi kada je situacija u Šavniku u pitanju, kao što je nekim funkcionerima Vlade kao što je Aleksa Bečić? Ko zna, možda je sadašnje lijepo vrijeme u našem lijepom Šavniku zavaralo državnu administraciju da se nista nije dešavalo i da nije bilo nevremena - zaključio je Jugoslav Jakič u izjavi za medije.