Ivanović: Do 2026. zatvranje svih poglavlja, do 2028. ulazak u EU

Portal ETV

Crna Gora teži ka tome da do 2026. zatvori sva pregovaračka poglavlja i postane prva nova članica EU – 28. članica do 2028. godine, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović na 13. ASPEN GMF Bukurešt forumu, odnosno uvodnom izlaganju na panelu „Oblikovanje budućnosti Balkana: Proširenje EU je na vidiku“. Ovaj cilj, kako je naveo, nije samo ambiciozan već i ostvarljiv.

Zahvalivši organizatorima na prilici za učešće, Ivanović je naglasio važnost zajedničke evropske budućnosti za bezbjednost i stabilnost regiona i istakao kako se jedino kroz EU može osigurati dugotrajna stabilnost.

Ivanović je istakao napredak koji je Crna Gora postigla u protekloj godini, naglasivši sinergiju između Vlade i Parlamenta kao ključan faktor. 

Istakao je značaj pozitivnog IBAR-a i Međuvladine konferencije održane u junu ove godine, koji su potvrdili napredak zemlje u pristupnim pregovorima. 

Potpredsjednik Vlade je naglasio da članstvo u EU donosi brojne benefite za građane Crne Gore – od slobodnijeg kretanja do kvalitetnije zdravstvene zaštite i boljeg životnog standarda.

- S više od 80 odsto građana koji podržavaju evropski put, Crna Gora je danas jedan od najproevropskijih partnera EU, spreman da doprinese stabilnosti cijelog regiona - istakao je Ivanović.

Ivanović je potvrdio da će Crna Gora nastaviti reforme u oblastima vladavine prava, ekonomije i društvene kohezije i ispunjavati sve potrebne kriterijume za članstvo. 

- Ako Zapadni Balkan ostane izvan EU, dovodi se u pitanje i sami kredibilitet EU, čija je jedna od najboljih politika upravo proširenje - naglasio je Ivanović. 

Pored Ivanovića, na panelu su učestvovali: Oana Kristina Popa, bivša šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, koja je potvrdila visoku usklađenost Crne Gore sa EU politikom i visoku podršku građana za članstvo, Tiago Antunes, bivši državni sekretar za evropske poslove Portugala, koji je naglasio da proširenje ne samo da je u interesu EU već da će doprinijeti cijeloj Evropi, Janis Armakolas, rukovodilac Programa za Jugoistočnu Evropu pri Grčkoj fondaciji za evropsku i vanjsku politiku, koji je istakao da Zapadni Balkan ne može beskonačno čekati i pozvao EU na brže sprovođenje internih reformi.