Injac: Komentarisanje mog potencijalnog angažmana bilo bi kršenje procedura NATO-a

Portal ETV

Bivša ministarka odbrane Olivera Injac odgovarajući na medijske navode da je kandidatkinja za zamjenicu generalnog sekretara NATO-a Marka Rutea, saopštila je da to nije prvi put da se plasiraju medijske priče o potencijalnom angažmanu, ali da bi komentarisanje istih bilo kršenje procedura Alijanse.

- Nažalost, ne mogu da komentarišem ništa po ovom pitanju iz dva razloga. Prvo, jer nije prvi put da se plasiraju priče o mom mogućem narednom angažmanu, a drugo, kada bi to i bio slučaj, bilo bi protivno procedurama Alijanse da kandidati komentarišu ili daju izjave za medije - rekla je Injac za Portal RTCG.

Mark Rute stupio je na dužnost generalnog sekretara 1. oktobra umjesto Jensa Stoltenberga.

Dosadašnji zamjenik generalnog sekreatar Mirčea Džoana podnio je ostavku u septembru, a za v. d. zamjenika sekretara Stoltenberg je imenovao njemačkog diplomatu Borisa Rugea.

Ovo je značajno za državu članicu, kada dobiju tako visoko poziciju u NATO, i Crna Gora do sada nije dobila takvu priliku. Od zemalja iz regiona, Hrvatska je imala pomoćnika generalnog sekretara za javnu diplomatiju u periodu 2011-2014, a tu dužnost je obavljala Kolinda Grabar Kitarović.