Ibrahimović: UN i osnaženi multilateralizam imaju presudnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti

Portal ETV

Tradicija posvećenosti multikulturalizmu i toleranciji doprinosi pozicioniranju Crne Gore kao faktora stabilnosti u regionu, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović na svečanom prijemu povodom obilježavanja Dana Ujedinjenih nacija (UN). 

Ministar je ocijenio da se svijet suočava sa nizom kompleksnih izazova, zbog čega Ujedinjene nacije i osnaženi multilateralizam imaju presudnu ulogu za zaštitu međunarodnog poretka zasnovanog na pravu. 

- Dan Ujedninjenih nacija obilježavamo u jednom od najizazovnijih trenutaka za međunarodnu zajednicu. Svijet se suočava sa rastućim krizama i konfliktima koji ukazuju na činjenicu da su osnovni principi Povelje Ujedinjenih nacija pogaženi. Zbog toga je nedavno usvojeni “Pakt za budućnost”, kao platforma za unaprjeđenje multilateralne saradnje, od ključnog značaja. U potpunosti podržavamo i “Novu agendu za mir” generalnog sekretara UN-a, koji ističe važnost prevencije sukoba, razoružanja i jačanja diplomatskih napora - poručio je Ibrahimović.

On je podsjetio na kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2026-2027, sa ciljem da pruži doprinos globalnim naporima za očuvanje mira i sigurnosti, te uključi perspektivu i vrijednosti geografski malih država u srž donošenja globalnih odluka. 

- Crna Gora, sa svojom hiljadugodišnjom državnom tradicijom i vjekovnom multikulturalnošću, služi kao svjetionik raznolikosti i tolerancije u regionu Zapadnog Balkana. Prepoznata je kao faktor stabilnosti, što predstavlja glavnu prednost i doprinos održavanju mira i bezbjednosti - ocijenio je Ibrahimović. 

Dodao je da je Crna Gora usmjerena ka postizanju ciljeva održivog razvoja, sa posebnim fokusom na unaprjeđenje kvaliteta života građana, zaštitu životne sredine i jačanje socijalne inkluzije. 

- To je usko povezano i sa ciljevima iz naše evropske agende i doprinosi težnji da budemo prva naredna članica Evropske unije. U tom kontekstu, evropska perspektiva Zapadnog Balkana je bez alternative i ostaje ključna za mir, napredak i suočavanje s izazovima koje predstavljaju destruktivne politike - zaključio je Ibrahimović. 

Na svečanosti je govorio i rezidentni koordinator UN sistema u Crnoj Gori Dijego Sorilja. Istakao je da, suočene sa rastućim globalnim izazovima, Ujedinjene nacije ostaju moralni kompas koji je svijetu potreban. 

- Na nedavnoj Generalnoj debati 79. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u septembru, svjetski lideri su se saglasili da je svijetu potrebno više UN-a, a ne manje, kako bi adekvatno moglo da se odgovori na aktuelne izazove. A rezultat je Pakt za budućnost koji su usvojili svjetski lideri u čijem je fokusu jačanje multilateralizma, reforma međunarodnog finansijskog sistema i Savjeta bezbjednosti - kazao je Sorilja, ističući da, u tom, kontekstu Crna Gora ima mnogo toga da ponudi. 

- Kroz aktivno učešće u brojnim međunarodnim inicijativama, Crna Gora je dokazala svoju posvećenost multilateralizmu. Ne sumnjam da će aktivno doprinijeti i ostvarenju Pakta za budućnost, prije svega kroz proces pristupanja EU kojim se ispunjava veći dio Agende za održivi razvoj - rekao je Sorilja.