Glušica: Srbi u Crnoj Gori nijesu jezički ugroženi

Portal ETV

Profesorica opšte lingvistike Rajka Glušica večeras je, gostujući na Televiziji Crne Gore, poručila da Srbi u Crnoj Gori nijesu jezički ugroženi.

- Srpski i crnogorski jezik su iz iste porodice jezika. Upravo zbog toga srpski jezik ne treba da bude službeni. On već jeste službeni jezik u Crnoj Gori. Šta se dobija ako stoji u Ustavu Crne Gore kao službeni? - upitala je ona.

Mnogi od profesora koji se zalažu za srpski jezik su, kaže ona, jezički nacionalisti.

- Ti profesori i lingvisti nikad neće priznati crnogorski jezik. Zato je jedino mjesto gdje se može zaštiti crnogorski jezik upravo jeste Crna Gora - ukazala je Glušica.

Ona je navela primjere iz evropskih zemalja.

- U Francuskoj se ne postavljaju ovakva pitanja, a u Belgiji je zabranjeno pitanje o jeziku. Oni su izbjegli napetost između jezičkih zajednica - istakla je Glušica.

Profesorica opšte lingvistike smatra da na ovakvim pitanjima živi armija političara.

- Što budu odlučile političke elite - biće tako. Pod velikim smo naletom nacionalizama, što srpskog, što crnogorskog. Zato se nadam da će se ovakva pitanja neće postavljati na popisu kad uđemo u Evropsku uniju - kazala je Glušica.

Poručila je da političke elite ne smiju manipulisati jezikom.

- Diskriminacija preko jezika se ne smije sprovoditi. Preko ovakvih pitanja se gaje nacionalisti na duže staze. Mudru jezičku politiku treba voditi, a ja je trenutno u Crnoj Gori ne vidim. Ta politika mora biti demokratična i pomirljiva, a mi nemamo političare vizionare - ocijenila je Glušica.