Fon der Lajen počela zapadnobalkansku turneju: Proširenje EU ostaje prioritet

Portal ETV

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Tirani da će proširenje Evropske unije (EU) ostati prioritet i tokom njenog drugog mandata i pohvalila napore vlade Albanije u procesu evrointegracija.

Na početku zapadnobalkanske turneje, na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom, Fon der Lajen je rekla da je Albanija postigla veliki uspjeh prošlonedjeljnim otvaranjem klastera 1 u pristupnim pregovorima sa EU, prenosi Juronjuz na albanskom.

- Možete da budete sigurni da će proširenje biti prioritet i u nastavku mog mandata, imamo sve mehanizme da uradimo dobar posao - kazala je Fon der Lajen, koja će tokom turneje posjetiti i Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Crnu Goru.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog otvaranja klastera 1 u pregovorima sa Albanijom i istakla značaj evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan koji će Albaniji donijeti 920 miliona eura, od čega 64 miliona do kraja godine.

- Prošle sedmice smo otvorili prvi klaster u pristupnim pregovorima. Dragi Edi, to je veliki uspjeh koji dolazi kao rezultat mnogo, mnogo godina napornog rada, ali i posvećenosti tom zajedničkom cilju - navela je Fon der Lajen.

Dodala je da EU Planom rasta otvara vrata svakom partneru na Zapadnom Balkanu i pohvalila Ramin tim da je uradio "sjajan posao" kad je reformska agenda u pitanju.

- Sada moramo da počnemo finansiranje sa 64 miliona eura prije kraja godine. Albanija će ukupno dobiti više od 920 miliona eura iz Plana rasta koji će donijeti i druge rezultate. Na putu ste da postanete dio jedinstvenog područja plaćanja u evrima (sistem SEPA). To znači da će transferi novca biti sigurniji i brži - rekla je Fon der Lajen.

Fon der Lajen i Rama su razgovarali i o projektima u oblasti obnovljive energije i energetske efikasnosti i o ugljeničnoj neutralnosti.

- Znate da je EU počela da radi na ugljeničnoj neutralnosti do 2050. godine, ali to ne bi trebalo da bude veliki izazov za vas, jer ste lider u toj oblasti - kazala je Fon der Lajen.

Rama je rekao da je Albanija čvrsto opredijeljena za put ka EU i da je uvjerena u njegovu ispravnost.

- Želimo da budemo u EU ove decenije. Albanija je na svom putu uz Zapad - rekao je Rama.