DPS: Osuđujemo pritisak Demokrata na Lazarevića, Krapović prekoračio nadležnosti ministra

Portal ETV

Da crnogorska vojno-politička scena tone sve dublje u ponor od avgusta 2020. godine dokazano je konstantnim progonom zatečenih kadrova, a posljednja bruka kojoj svjedočimo je hajka koja se vodi protiv načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Zorana Lazarevića, od pokušaja njegovog prijevremenog penzionisanja, do najnovijih nasrtaja na njega kao časnog čovjeka i dokazanog profesionalca, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista.

- Dragan Krapović koji će, pored Olivere Injac, ostati upamćen kao najsramnije poglavlje istorije Ministarstva odbrane Crne Gore, države koja je članica NATO, u svom posljednjem revanšističkom pohodu okomio se na Zorana Lazarevića, zaboravljajući pritom, koje su nadležnosti ministra odbrane, po Ustavu i važećim zakonima. Podsjećamo slučajnog i nekompetentnog ministra da je komandovanje Vojskom, po Ustavu Crne Gore, u nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost i načelnika Generalštaba, u skladu sa Zakonom o Vojsci, član 40. Ministar i ministarstvo i nadležni su isključivo za sprovođenje odluka komandovanja Vojskom, oni su podrška Vojsci u smislu stvaranja materijalnih uslova i kadrovske popune. I baš ništa više od toga - navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a ističu da je nečuveno to što čine Demokrate kao partija vlasti koja je spremna na sve kako bi raščistila prostor za svoje nekompetentne kadrove.

- Najoštrije osuđujemo pritisak koji Demokrate vrše na Lazarevića koji se, tokom svoje službe dokazao kao istinski patriota riješen da ne služi ničijim interesima, osim interesa Crne Gore i njenog naroda. Svrsishodnije bi bilo da Krapović sa svom svojom bulumentom podnese ostavku i oslobodi Ministarstvo odbrane svog nestručnog vođenja. Jer, svi smo svjedoci kako izgleda vojni sistem od kako su oslobodioci počeli njime da rukovode, od toga da nam najbolji i najobrazovaniji oficiri, zbog procjene Demokrata i njihovih koalicionih partnera, ne mogu biti dio sistema, do toga da propuštamo mogućnosti da šaljemo predstavnike u visoka tijela NATO-a, i najnovije, revanšistička politika koja pokušava smijeniti s dužnosti načelnika Generalštaba, jednog od najboljih oficira koje Crna Gora ima - zaključuje se u saopštenju.