DFC: Pozivanje ZBCG na američki zakon je ustaljena dezinformacija ruskih proksija

Portal ETV

Pozivanje koalcije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) na američki Zakon o registraciji stranih agenata (FARA) je već ustaljena dezinformacija proruskih proksija širom Evrope, ocjenjuju iz Digitalnog forenzičkog centra. 

Oni koriste postojanje tog Zakona da u svojim državama realizuju agendu koja je u suprotnosti sa demokratskim vrijednostima i sprovedu autoritarne tendencije, gušeći slobodu civilnog društva i ograničavajući djelovanje nezavisnih medija i nevladinih organizacija.

Iz DFC-a, navode da nakon izglasavanja Zakona o stranim agentima u Gruziji, zagovornici njegovog donošenja su pokušali da relativizuju njegove diskriminatorske i antievropske odredbe upoređujući ga sa američkim Zakonom o registraciji stranih agenata. 

- U osnovi, Zakon o agentima stranog uticaja koji propagiraju proruski i prosrpski proksi akteri različito definiše pojam agent od američkog FARA zakona. FARA zakon nastao je 1938. godine sa ciljem suzbijanja nacističke, a kasnije boljševičke propagande. Amandmani na taj zakon ciljano su kreirani da targetirju pranje novca, korupciju, terorizam i zaobilaženje sankcija. Taj Zakon ne obavezuje organizacije civinog društva da se registruju isključivo na osnovu finansiranja iz inostranstva. Takođe, ne cenzuriše niti kažnjava one koji se ne slažu sa politikama ili praksama vlade SAD-a, bilo da su u pitanju nevladine organizacije ili strane vlade. Ne ograničava lobiranje ili zagovaranje u Sjedinjenim Državama, niti sprečava nevladine organizacije da primaju strano finansiranje. Ne nameće nepraktične terete ili drakonske kazne tim organizacijama, niti Sjedinjene Države zahtijevaju invazivne i pretjerano detaljne informacije o svim zaposlenima koji rade za organizacije koje su podložne američkom zakonu FARA – objašnjavaju iz DFC-a.

Zakon po mjeri rusko-srpskih proksija, kao u Gruziji, targetira NVO sektor i neprofitne organizacije koje su u protkle dvije decenije radili na poboljšanju svih segmenta društva, od zaštite ljudskih prava, borbe protiv korupcije i stranog malignog uticaja. Cilj autoritarnih režima je da koristeći ovo zakonsko rješenje dodatno zarobe društvo i ugase sve disonante tonove.

- Važno je napomenuti da u Crnoj Gori već postoji Zakon o nevladinim organizacijama koji obavezuje domaće i strane NVO organizacije da se upišu u registar i koji daje zakonski okvir za djelovanje NVO u našoj zemlji. Međutim, proruski i prosrpski politički i medijski proksiji često targetiraju civilni sektor u Crnoj Gori u cilju kreiranja ambijenta straha i nesigurnosti. Incijativa ZBCG je naredni korak kojim teže da uguše kritičare vlasti – zaključuju u DFC-u