CGO: Inicijativa ZBCG za zakon o agentima stranog uticaja je opasan pokušaj da se uguši sloboda govora, mračne prakse Rusije im bliže nego EU

Portal ETV

Zvanično lansirana inicijativa Za budućnost Crne Gore da ograniči djelovanje građanski i kritički nastrojenih nevladinih organizacija u Crnoj Gori je opasan pokušaj da se uguši sloboda govora i udruživanja, a što su osnovni stubovi svakog demokratskog društva - poručili su u Centru za građansko obrazovanje na hitni zahtjev te koalicije da se hitno predloži zakon o agentima stranog uticaja.

Oni su ukazali da inicijativa ZBCG podsjeća na mračne prakse iz Rusije i Gruzije koje su liderima ove političke strukture očito bliže od Evropske unije (EU).

- Što se sada jasno otkriva i pored mimikrije kojoj su u posljednjem periodu pribjegli - dodali su u CGO.

Zakon o agentima stranog uticaja nije ništa drugo, poručuju, nego institucionalizovana represija prema nevladinim organizacijama koje igraju ključnu ulogu u očuvanju demokratije.

- Umjesto da zajedno sa različtim akterima podstiče pluralizam i jača demokratiju, vlast očajnički stremi potiranju svakog oblika mišljenja koje se ne uklapa u njen svjetonazor - naveli su u CGO.

Crna Gora, podvlače, ne smije postati država straha i represije.

- Vjerujemo da ima dovoljno potencijala za unutrašnji otpor ovim naopakim naumima, ali da će doći i podrška partnera koji žele dobro ovoj državi poštujući njen suverenitet i teritorijalni integritet - poručili su u CGO.

Očekuju da se o ovom pitanju jasno odrede svi članovi Vlade Crne Gore, a posebno premijer Milojko Spajić.

- Da bi se i kroz to vidjelo ko kakvu politiku ima, odnosno ima li je uopšte ili se samo slijede interesi zemalja od čijih praksi treba da bježimo ma koliko ih promovisali lideri ZBCG - zaključili su u CGO.