CDT pozvao građane da glasaju slobodno, partijr da se zakonito ponašaju

Portal ETV

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je organe za sprovođenje izbora: biračke odbore, Izbornu komisiju Glavnog grada i Državnu izbornu komisiju, da ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka, naglašavajući da ključni interes tih organa mora biti zakonit i fer izborni dan.

- Pozivamo izborne liste koji učestvuju na podgoričkim izborima da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano donesu odluku da li i za koga žele glasati na izborima. Takođe, apelujemo na uzdržavanje od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike – navodi se u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

CDT apeluje i na tužilaštvo i policiju da budu uzdržani od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana prema građanima, ali i na energičan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih eventualnih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa.

- Apelujemo na MUP da omogući nesmetano funkcionisanje sajta biraci.me i call centra kako se ne bi ponovila situacija sa prethodnih lokalnih izbora u Podgorici kada birači, zbog nefunkcionisanja ovih servisa, nijesu mogli da provjere na kome biračkom mjestu glasaju – navode u CDT-u.

Iz ove organizacije podsjećaju građanke i građane na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati. 

- Moć je u njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele. Pozivamo sve one koji i pored svog političkog opredjeljenja ne pristaju na kršenje zakona niti na zloupotrebe u izbornom procesu, da nas informišu o dešavanjima na biračkim mjestima, ali i o eventualnim pritiscima na birače i postojanju izbornih štabova u okolini biračkih mjesta koji najčešće ove zloupotrebe i vrše – navode iz CDT-a.

Pozivaju, kako kažu, građane/ke i medijske da budu oprezni i da ne nasijedaju na lažne vijesti koje mogu biti plasirane sa željom da se remeti izborni proces, podižu tenzije ili izaziva panika i da sumnjive sumnjive objave odmah dostave CDT-u, kako bi ih tim portala Raskrinkavanje.me provjerio.