Bošnjačka dijaspora širom svijeta pozdravila formiranje Bošnjačkog demokratskog pokreta

Portal ETV

Bošnjačka udruženja i asocijacije iseljenika iz Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, zemljama Zapadne Evrope, zemljama regiona Zapadnog Balkana, kao i iz Turske pozdravila su formiranje Bošnjačkog demokratskog pokreta (BDP). 

Tim povodom su  BDP-u pristigle su brojna pisma čestitki, i to: Bošnjački savez Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama sa sjedištem u Njujorku koje potpisuje predsjednik Esad Rastoder; Unija Bošnjaka dijaspore u Njemačkoj sa sjedištem u Hanoveru koje potpisuje predsjednik Miljhat Musić; Savez dijaspore i iseljenika Crne Gore koje potpisuje predsjednik prof. dr Muamer Kalić; udruženje Bošnjaka iz Republike Turske pod nazivom „Asocijacija za solidarnost i kulturu crnogorskih iseljenika“ sa sjedištemu u Burhaniji koje potpisuje predsjednik Adil Ozuzun;  Udruženje građana „Sedef“ iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu koje potpisuje predsjednik Alija Fejzić; Akademska inicijativa „Forum 10“ koja se bavi zaštitom ljudskih i manjinskih prava sa fokusom na Bošnjake Sandžaka i Srbije sa sjedištem u Novom Pazaru koju potpisuje izvršni direktor Fahrudin Kladničanin; Udruženje Bošnjaka „Zambak“ iz Republike Albanije sa sjedištem u Draču koje potpisuje predsjednik Fikret Klari; Kulturno-informativni centar Crne Gore u Luksemburgu koje potpisuje predsjednica Fetija Kalač; Udruženje Crnogoraca „Cetinje“ iz Sjedinjenih Američkih Država sa sjedištem u Ilinoisu-Čikago koje potpisuje predsjednik Mirsad Jahović;  Centar za promociju ekonomskog razvoja (CEPER) iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu koje potpisuje predsjednik Muamer Pekmez. 

- Radi se o respektabilnim udruženjima i asocijacijama koje uglavnom okupljaju stotine i hiljade naših iseljenika iz Crne Gore, ali i o nevladinim organizacijama i inicijativama koje se suštinski bave pravima i svim relevantnim pitanjima od interesa za Bošnjake - navedeno je iz BDP-a.

Čestitke su uputili i brojni istaknuti pojedinici, akademski radnici, univerzitetski profesori, privrednici, kao i stvaraoci iz oblasti kulture, nauke i umjetnosti koji žive i rade u dijaspori. 

- Upravo je glas dijaspore bio značajan u iniciranju nove političke ponude Bošnjacima u Crnoj Gori - saopšteno je iz Bošnjačkog demokratskog pokreta. 

Iz pokreta zaključuju da je dijaspora važan resurs, te da će snaženje odnosa sa njima biti jedan od ključnih prioriteta tog političkog subjekta.