Borančić na prijedlog ZBCG: Sprovođenje radikalne totalitarne politike po uzoru na Rusiju neće proći

Portal ETV

Kad lopov viče "drž'te lopova" u epizodi "strani plaćenici" - prokomentarisao je potpredsjednik Liberalne partije (LP) i predstavnik Evropskog saveza Amar Borančić poziv koalicije Za budućnost Crne Gore da se hitno predloži zakon o agentima stranog uticaja.

Borančić je ukazao da zvanični cilj vlasti u Crnoj Gori postaje sprovođenje radikalne, totalitarne politike po uzoru na Rusiju.

- Putinizacija društva i pokušaj zastrašivanja državnom silom svakog ko drugačije misli se nastavlja i postaje zvanični cilj vlasti u Crnoj Gori koja hoće da sprovede radikalne totalitarne politike po uzoru na Rusiju. Neće proći - poručio je on.

Zakon o stranim agentima uveden je u Rusiji 2012. godine. Isprva se odnosio na NVO koje primaju finansijska sredstva i donacije iz inostranstva, a u decembru 2019. godine ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je novi zakon kojim je proširena pravna definicija toga ko se sve može smatrati stranim agentom.

Od 2022. godne ta kvalifikacija uključuje svako fizičko lice ili grupu koja prima bilo koju količinu novca iz inostranstva - bez obzira je li riječ stranim vladama, organizacijama ili čak građanima - i koja objavljuje „štampane, audio, audio-vizuelne ili druge izvještaje i materijale“.

Zakoni o stranim agentima po uzoru na onaj Ruske Federacije na snazi su ili u proceduri u Kirgistanu, Gruziji, Mađarskoj i Slovačkoj.Gruzija, zemlja sa otprilike tri miliona ljudi, bila je pogođena političkom krizom ove godine zbog usvajanja zakona o stranim agentima, koji zahtijeva od organizacija koje primaju više od 20 odsto svog finansiranja iz inostranstva da se registruju kao agenti stranog uticaja.