AMU podsjeća na pravila političkog oglašavanja uoči izbora u Gusinju

Portal ETV

Agencija za audiovizuelne medijske usluge (AMU) podsjeća sve elektronske medije koji emituju program u Crnoj Gori na odredbe Pravilnika o političkom oglašavanju u radijskim i televizijskim programima, a povodom izbora za odbornike u Skupštini opštine Gusinje, koji će biti održani 15. septembra 2024. godine. 

U skladu sa Pravilnikom, izborna tišina započinje 24 sata prije dana održavanja izbora i traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Kako su izbori zakazani za 15. septembar, predizborna tišina počinje u petak 13. septembra u ponoć. 

Iz AMU podsjećaju da u periodu izborne tišine nije dozvoljeno medijsko predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista; političko oglašavanje; objavljivanje procjene rezultata glasanja; objavljivanje rezultata telefonskog anketiranja ili uličnih anketa sprovedenih među biračima;  emitovanje slogana, rednih brojeva sa izborne liste ili drugih simbola koji se odnose na samo jednog ili određeni broj podnosilaca izbornih lista. 

- Potrebno je da mediji posebno obrate pažnju na reprize ranije emitovanih sadržaja u kojima je vršeno medijsko predstavljanje, a naročito debate, intervjui ili drugi sadržaji o tekućim događajima u kojima su gostovali nosioci i/ili predstavnici izbornih lista kao i drugi subjekti uključeni u proces izborne kampanje; reemitovane sadržaje elektronskih medija van Crne Gore, a naročito klasične informativne emisije i sadržaje o tekućim događajima; korišćenje pokrivalica prilikom novinarskih priloga u informativnim emisijama; saopštenja i konferencije za štampu političkih subjekata - navedeno je u saopštenju AMU.

U Agenciji upozoravaju da se nerijetko prilikom izvještavanja o različitim pitanjima od interesa za javnost, kao pokrivalice za izjave ili saopštenja političkih subjekata, koriste grafike koje sadrže slogan, redni broj sa izborne liste, logo ili drugi simboli političkog subjekta.  . 

- Prilikom prenošenja saopštenja ili konferencija za štampu političkih subjekata koje se održavaju u periodu izborne tišine, emiter je dužan da informaciju prilagodi na način da ne sadrži promociju političkog subjekta. Ovo se odnosi kako na verbalnu promociju, tako i na emitovanje slogana, rednog broja sa izborne liste, logoa ili drugih simbola koji su dio scenografije prostora u kojima se konferencije za štampu održavaju - objašnjavaju u AMU.