„Prijatelji“: 30 godina pop-kulturnog fenomena posle koga ništa nije bilo isto

Portal ETV

Prije tačno 30 godina, prva epizoda serije "Prijatelji" emitovana je na američkom kanalu NBC i privukla je čak 22 miliona gledalaca.

"Prijatelji" su taktički emitovani u pola devet uveče, slobodnom prostoru između serija "Sajnfeld" i "Lud za tobom", koji su već bili dokazani hitovi.

Prva epizoda poznata je kao "Pilot, Ona u kojoj Monika dobija cimerku, Prva" ili "Ona u kojoj je sve počelo" i mnogi su je upoređivali sa "Sajnfeldom" i serijom "Elen".

Međutim, ova serija ipak se po nečemu razlikovala od samog začetka ideje, što je umnogome i odredilo njen uspjeh i pogodilo ciljnu publiku.

Prijatelji su bili mlađi od drugih junaka sitkoma u to vrijeme

Naime, u seriji "Prijatelji" glavni likovi su dvadesetogodišnjaci i oni su u fokusu, što ju je činilo prvom tog tipa, u kojoj nema starijih odraslih likova kao glavnih, roditelja i drugih rođaka.

To je zato što su autori Dejvid Krejn i Marta Kaufman uvidjeli da je to nešto novo, što bi moglo da ima prođu baš kod „mladih odraslih“ osoba, studenata i onih koji tek započinju samostalan život.

Za šestoro glavnih likova izabrani su do tada nepoznati glumci, koji su svi nakon toga postali svjetske zvijezde i neki od najtraženijih glumaca na sceni.

Monika, Ros, Rejčel, Čendler, Džoi i Fibi publiku su osvojili od prve epizode, uprkos pojedinačnim komentarima da nisu svi dovoljno razvijeni kao likovi.

Međutim, kasting nije baš u potpunosti išao bez problema, jer je npr. Dženifer Aniston prvo trebalo da tumači Moniku, dok je Rejčel mogla da bude Džejn Sibet, koja je kasnije ipak postala Kerol.

Ulogu Gantera dobio je Džejms Majkl Tejlor, jer je bio jedini koji je znao da upravlja kafe-aparatom, pa je sve djelovalo uvjerljivo.

Oko hiljadu glumaca prijavilo se na poziv, ali je samo 75 čitalo uloge na licu mjesta, a među njima su bili Erik Mekormak (Vil i Grejs), Džon Krajer ("Dva i po muškarca"), Vins Von i Džejn Linč.

Kako je sve počelo?

Šestorku prvi put vidimo u kafiću u kome će toliko često provoditi vrijeme, gde Monika priča Fibi, Čendleru i Džoiju o jednom izlasku sa nekim.

Dolazi Ros, uzrujan što mora da se razvede od trudne supruge koja mu je priznala da je lezbejka i već se iselila iz njihovog stana.

A potom stiže i Rejčel, obučena kao nevjesta, nakon što je napustila mladoženju ispred oltara i tako sve počinje.

Priča sa Monikom koja na prvom sastanku spava sa jednim tipom koji je prevarant djelovala je kao kockanje sa tim kako će je publika primiti kao lika, odnosno mreža se plašila da će ona biti omražena zbog toga.

Međutim, kada su podijelili upitnike članovima publike za snimanje epizode, oni su presudili da priča ne treba da se mijenja i epizoda je emitovana bez scenarističkih izmjena.

Publika je od početka prihvatila činjenicu da "Prijatelji" donose smiješne situacije vrlo često, ali su svoju ulogu shvatali preozbiljno, pa su se nekad smijali i prije nego što dođe vic.

Do kraja serije, i sami glumci su bezbroj puta pucali od smijeha baš zbog ovakvih situacija, pa je mnoge scene bilo skoro nemoguće snimiti bez desetine pokušaja i vraćanja.

Ono što se promijenilo u odnosu na prvu epizodu je da je obezbjeđenje moralo da bude na mjestu, jer su šestorku pratile razne vrste obožavalaca i paparaca i oduševljenje je nastajalo svuda gdje bi se pojavili.

Obrađivanje osjetljivih tema

Od prvog emitovanja, "Prijatelji" su bili inovativni po prikazivanju pojednih tema koje do tada nisu viđene u tom obliku na televiziji, poput neplodnosti, samohranih roditelja i istopolnog vjenčanja.

Istina je da im se danas zamjera što su svi glavni likovi bijelci i kritikuju se jer su teme transrodnih osoba i pretjerane gojaznosti tretirane samo kao izvori smijeha.

Međutim, "Prijatelji" su ipak skrenuli i pažnju na razne životne probleme sa kojima se publika identifikovala, zbog čega su analize bile duge nakon svake epizode i zbog čega se pojedine replike ponavljaju i danas.

Serija ima ukupno 236 epizoda u 10 sezona i posljednja je prikazana prije 20 godina.

Oni su dali i primjer koji su mnogi kasniji sitkomi kopirali, možda najviše "Kako sam upoznao vašu majku" i "Štreberi".

Nakon puno godina priželjkivanja, glavni glumci su se ponovo okupili u jednom specijalu, koji nije bio epizoda sa scenarijem, već više prisjećanje na neka ranija vremena.

Nažalost, od tada su preminuli prvo Džejms Majkl Tejlor 2021, a potom i Metju Peri prošle godine, tako da ovaj jubilej dolazi sa pomalo gorkoslatkim ukusom u ustima.

Vjerujemo da će se preostali glumci okupiti i na neki način obilježiti taj datum, a do tada "Prijatelji" ostaju među najstrimovanijim serijama na internetu.