Kovačević: Kultura nikad nije izašla iz mode, znanje nikad ne može izaći iz mode i biblioteka je važno mjesto

Portal ETV

Knjiga "Iza ogledala" je nastala u odsustvu ogledala, zbog čega je, zapravo, najbolje vidjela i spoznala sebe samu,i, iako se bavi ozbiljnim temama, ova knjiga se lako čita, pitka je, te je sigurna da neće nikoga ostaviti ravnodušnim - kazala je u emisiji Srećan dan, na Televiziji E, influeserka, književnica i pravnica Nataša Kovačević Njezvanova.

Bavila se, kaže, i time kako sve što konzumiramo danas utiče na naše moždane talase.

- A kako oni utiču na ono kako mislimo, kako se osjećamo. Preporučila bih svima da je pročitaju, zato što mislim da je svako od nas u tom problemu, samo je neko manje ili više. Ja sam kroz prizmu sebe i svog iskustva prvo sagledala svoj problem, a onda sam bila primorana da se osvrnem oko sebe, čini mi se da smo svi jako duboko u problemu telefona i zavisnosti od dopaminskih shotova koje dobijemo uz notifikaciju, komentare i sve ono što jeste život danas - rekla je Kovačević.

Osnova knjige je nemilo iskustvo iz života, kaže Kovačević, to je iskustvo izgubljene trudnoće u poodmakloj fazi, koje je samo po sebi traumatično, ali je tu i iskustv, koje je, kako kaže, bila prinuđena da prożivi, protivno njenoj volji, dodaje ona, i iako nikoga nije spomenula imenom i prezimenom, lako se prepoznaju likovi.

Fotografija na koricama knjige je analogna, nije retuširana, kaže Kovačević, jer je htjela da ostavi utisak prirodnosti, da bude baš onakva kakva jeste, jer, kako kaže, ako se u svojoj knjizi poziva na istinu bilo bi licemjerno da na naslovnoj fotografiji bude ispeglana.

- Poslala sam upit i molbu u Nacionalnu biblioteku Đurađ Crnojević, na Cetinju, da tamo napravim fotografiju, i od kreatora sam tražila da ima etno momenat, zato što stvarno mislim da je kultura alarmantno ugrožena, i da su prostor dobili oni ljudi koji nijesu predstavnici kulture, više nego što bi trebalo i smjelo, i mislim da ovolikom broju djece koja me prate i vjeruju, i negdje se ugledaju na mene, važno da poručim da kultura nikad nije izašla iz mode, znanje nikad ne može izaći iz mode i da je biblioteka jedno važno mjesto za nas, a da smo na to potpuno zaboravili - poručila je Kovačević.

Kroz prizmu gubitka, zbog koga je bila u posttraumatskom sindromu,i, u tom momentu, prisjeća se Kovačević, i depresiji, to je iskustvo detaljno i istinito, kako kaže, opisala u knjizi.

- Upravo sam ljudima poentirala koliko je važno da potražimo podršku, i da nam ne može uvijek drug, drugarica ili majka, koliko god nam oni iz pozicije ljubavi, volje, želje i namjere da nam pomognu, nijesu verzirani i školovani da se odbrane od svega onoga što na njih prenosimo, koliko je meni psihoterapija spasila život i da sam na taj način, zapravo, došla do NVO Zajedno smo, koja se bavi prevencijom i suzbijanjem suicida. Ja sam na kraju, i ne samo ja, profitirala iz traume koju sam preživjela i koja me definitivno trajno promijenila - naglasila je Kovačević.

Promocija Iza ogledala, ove istinite i emotivne ispovijesti, koja ima sve elemente biografije, bi trebalo da održi 11.oktobra, ali kako kaže Kovačević, da ne prejudicira, te će o vremenu i mjestu blagovremeno obavijestiti čitaoce.