Berkuljan: Cilj je da cijela porodica pogleda film i uživa u njemu

Portal ETV

Nakon premijere filma ,, Planeta 7693”  reakcije su iznenadile, jer je postojala nevjerovatna doza optimizma kod ljudi ‐ kazao je u emisiji Srećan dan reditelj Gojko Berkuljan.

Film ima jednu porodičnu notu, podsjeća reditelj, koja nije samo zanemarena na prostoru Crne Gore, nije ni regionalno često tretirana i to mu je vrsta posebnosti, jer je to film koji može cijela porodica da pogleda.

- Cilj je bio da to ne gledaju samo djeca, ili ne gledaju samo odrasli, naprotiv, da to bude jedan kolektivni doživljaj, da cijela porodica pođe, i da, nadam se, uživa u tome - rekao je Berkuljan.

Najveći izazov za stvaranje ovakvog filma je obezbjeđivanje sredstava, poručuje Berkuljan, ali i vrijeme koje se ulaže jer proces stvaranja traje.

- Ne traje to zbog kompleksnog načina proizvodnje, jer nije nuklearna fizika, i ne treba ga mistifikovati. Ali, problem finansiranja, obezbjeđivanje finansija, čisto da možete da ugrabite taj talas i da nađete taj prostor, taj vremenski prostor, u kom možete da snimite svoj film, a kasnije i odradite postprodukciju, je tako malo zahtjevnije. I to iziskuje vrijeme, jer je to jedan hiper birokratizovani proces, koji, nažalost, traje, i samo uzima vrijeme - naglašava Berkuljan.

Inicijalna ideja se pojavila 2017.godine, objašnjava Berkuljan, za stvaranje ovog filma, i, dodaje on, sve faze obezbjeđivanja sredstava su trajale do 2021.godine i početka snimanja, dok sama postprodukcija je, kako kaže čekanje, te je film izašao tek 2024.godine.

- Kad se sve završi, tada sam onda, ajde da kažem, najmirniji, jer tada se slegnu utisci, i tada imate generalno neku objektivniju sliku o vašem radu, jer dok god radite, nemamo mi toliko iskustva, ni životnog, ni profesionalnog, u smislu da si apsolutno siguran u ono što si napravio i da možeš  da predvidiš svaki budući korak i da možeš da predvidiš svaku buduću reakciju, a,  jedino, u onom trenutku kad se sve slegne, kad film dostavimo publici, tek tada možemo da znamo na čemu smo - istakao je Berkuljan.

Reditelj kaže da je bio zaljubljen u tip filma kao što je Planeta 7693, jer je to tip filma koji se voli kad si dijete, koji se gleda porodično.

- Definitivno je, u toj, posebno, završnoj fazi projekta, i to što sam otac imalo je svog uticaja, iz jednog prostog razloga jer se percepcija stvarnosti vam se promijeni, i mnogo drugačije prioritete čovjek sortira, i tako lako počne da odvoji bitno od nebitnog, što prije toga, zaista, nije bio slučaj - zaključio je reditelj.