Više od 30 novih projekata biće u Prijedlogu kapitalnog budžeta za 2025.

Portal ETV

Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godinu, rečeno je na trećoj sjednici Savjeta za javne investicije, kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

Savjet je razmatrao niz tekućih pitanja, sa posebnim fokusom na razmatranje dostavljenih zahtjeva za uključivanje novih kapitalnih projekata u prijedlog Zakona o budžetu Crne Gore za 2025. godinu u skladu sa Odlukom o izradi kapitalnog budžeta.

- Naime, Ministarstvo finansija je pripremilo prijedlog isključivo „zrelih kapitalnih projekata“, tj. onih koji imaju riješenu eksproprijaciju i gotov glavni projekat, sa „Liste prioritetnih kapitalnih projekata“ koje je ocijenila Komsija u skladu sa utvrđenim kriterijumima. Osim navedenog utvrđena je i „Lista projekata od izuzetnog značaja za državu“ sa akcentom na: Izradi glavnih projekata za Jadransko-jonski autoput i brzih saobraćajnica, Izgradnji Univerzitetskog kliničkog centra i drugih kapitalnih projekata koji imaju snažan uticaj na ekonomski razvoj opština iz sjeverne regije - saopšteno je iz Vlade.

U cilju ispunjavanja završnih mjerila za „Pregovaračko poglavlje 21 - Trans-evropske mreže”, a za potrebe realizovanja obaveza u sklopu završnog Mjerila 2, Savjet je zadužio resorna ministarstva da u što kraćem roku dostave Vladi Crne Gore ažuriranu jedinstvenu Listu prioritetnih infrastrukturnih projekata za sektor saobraćaja i energetike, primjenom Metodologije za izbor i prioritizaciju infrastrukturnih projekata.

Savjet je razmatrao Informaciju o realizaciji projekata putne infrastrukture tj. o realizovanim aktivnostima Monteputa DOO u vezi sa pripremom projektne dokumentacije za prioritetnu dionicu autoputa od Mateševa do Andrijevice, kao i druge dionice i poddionice, ali i ostale brze saobraćajnice na kojima se intenzivno radi shodno planiranim aktivnostima iz Fiskalne strategije za period 2024-2027.

- Savjet se upoznao sa Izvještajem o realizaciji Kapitalnog budžeta za treći kvartal 2024. godine, koje je pripremilo Ministarstvo finansija, po kojem je u prvih devet mjeseci ostvarena potrošnja od oko 111 miliona eura (47% od ukupno opredijeljenog iznosa) što je za 14 miliona više nego za isti period prošle godine - ističe se u saopštenju.

Savjet je usvojio Izvještaj o dosadašnjim aktivnostima Savjeta i isti će shodno Odluci o obrazovanju Savjeta za javne investicije biti dostavljen Vladi na dalje razmatranje.