Radnici Luke Bar nezadovoljni postupanjem Vlade

Portal ETV

Predstavnici radnika Luke Bar nezadovoljni su neblagovremenim postupanjem Vlade Crne Gore u formiranju radnog tijela koje bi sagledalo moguće načine finansijske podrške za sanaciju uništene lučke suprastrukture nakon nevremena koje je zahvatilo Luku Bar 2. jula 2024. godine Takođe, čelnici Sindikata nisu saglasni sa mišljenjem Vlade da je potrebno sačekati odluku tužilaštva u vezi uzroka havarije i eventualne krivične odgovornosti.

- Činjenice je da to nije neophodno radi pravilne primjene Uredbe Evropske komisije br. 651/2014 od 17. juna 2014. godine koja uredjuje pitanje državne pomoći u slučaju elementarne nepogode. Stav je da je Vlada Crne Gore obavezna da pomogne sanaciju u Luci Bar po dva osnova: kao organ vlasti, kroz institut državne pomoći i kao većinski vlasnik Luke Bar putem eventualne dokapitalizacije. Ističemo i zabrinutost zbog nepostojanja kratkoročnog i dugoročnog plana oporavka, što je Sindikat Luke Bar tražio neposredno nakon nepogode - saopštio je Agim Mila, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transport Crne Gore na čiju inicijativu je održan sastanak u Ministarstvu pomorstva.

O stanju u pomorskim kopmanijama iz Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transport Crne Gore su ukazali da bi gašenje bilo koje pomorske kompanije bilo poražavajuće za državu, nezavisno od načina na koji bi se to uradilo, kao i da navodni višak zaposlenih nikako ne može biti razlog jedne takve odluke;

- Podsjetili smo  na predlog Sindikata od februara 2024. godine kojim je traženo od Vlade Crne Goe da dopuni vanrednu sednicu Skupštine akcionara Barske plovidbe radi donošenja odluke kojom  se stavlja van snage odluka o kupovini broda Francesca i time izbjegne milionska šteta toj kompaniij po tužbi manjinskih akcionara, a kod činjenice da je menadžment kompanije svakako odustao od kupovine tog broda, naveo je Mila.

Po pitanju  statusa pomoraca iz Sindikata očekuju od pomorske administracije digitalizaciju registara i evidencija.

- U Crnoj Gori ne postoje podaci o aktivnim pomorcima što je neophodno za kreiranje javnih politika u ovoj oblasti. Apostrofirali smo  potrebu izmjene važećih propisa koji će učiniti crnogorske pomorce konkurentnim na medjunardnoom tržitu - kazao je Mila  i najavio rad na predlozima sindikata koji se odnose na izmjenu seta zakona u tom djelu.

Iz Sindikata su ukazali na potrebu ubrzanja postupka potpisivanja sporazuma o priznavanju ovlašćenja sa Kraljevinom Španijom koji je pokrenut inicijativom Sindikata.

Sastanku su, ispred ministarstva, prisustvovali državni sekretari Pavle Tripković i Jovan Šćekić, dok ispred sindikata su prisustvovali predjsednik Sindikata, mr Agim Mila i članovi Glavnog odbora, Jadranka Dajkovič – predjsednica Sindikata Barske plovidbe, Alis Šabotić – predjsednik Sindikata Luke Bar i Marko Nikić – predstavnik pomoraca u Sindikatu.