Održivo finansiranje ključno za dugoročni ekonomski rast

Portal ETV

Održivo finansiranje predstavlja ključni element za obezbjeđivanje dugoročnog ekonomskog rasta, ocijenjeno je na radionici koja je za predstavnike poslovnih banaka organizovana u Centralnoj banci (CBCG).

Viceguverner CBCG Nikola Fabris rekao je da održivo finansiranje ne predstavlja samo priliku, već uvodi odgovornost da se osigura dugoročna otpornost institucija i prilagođavanje promjenjivim zahtjevima globalnog tržišta.

On je na radionici o razvoju Strategije održivog finansiranja u finansijskom sektoru, kazao da je takvo finansiranje mnogo više od trenda i da je esencijalni dio modernog finansijskog odlučivanja, te da u vremenu suočavanja sa globalnim izazovima održive finansijske prakse nude odgovore na pitanje kako se može stvoriti stabilan i prosperitetan ekonomski sistem na duži rok.

- Institucije koje već integrišu ESG principe u svoje poslovne modele bolje su pozicionirane za upravljanje rizicima i prilagođavanje promjenama, što ih čini konkurentnijim na tržištu - rekao je Fabris na radionici koju su organizovali CBCG i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, u saradnji sa Ministarstvom finansija Austrije i Fondom za savjetovanje o investicionoj klimi (FIAS).

Iz CBCG su saopštili da su na radionici razmatrani ključni elementi strategija održivog finansiranja u globalnom i evropskom kontekstu, kao i praktične primjene i prednosti usvajanja praksi održivog finansiranja unutar lokalnog regulatornog i ekonomskog okruženja.

Regionalni menadžer IFC za Zapadni Balkan Nikolas Markije kazao je da saradnja sa CBCG predstavlja važan korak ka održivoj finansijskoj transformaciji Crne Gore.

- Zajedničkim radom postavljamo temelje za otporniji finansijski sektor, integrišući ESG kriterijume u procese donošenja odluka i otvarajući mogućnosti za zelene investicije - naveo je Markije.

On smatra da održivo finansiranje više nije samo ideal usmjeren ka budućnosti, već predstavlja ključni element za obezbjeđivanje dugoročnog ekonomskog rasta.

- Naš fokus je na opremanju finansijskih institucija alatima potrebnim za kretanje kroz ekološke rizike i korišćenje zelenih mogućnosti, u susret budućnosti u kojoj finansije predvode put ka izgradnji održive ekonomije - objasnio je Markije.

Cilj okupljanja predstavnika bankarskog sektora, posebno zaposlenih koji su uključeni u aktivnosti razvoja održive finansijske strategije, kao i odjeljenjima za poslovni razvoj i rizik, je unapređenje razumijevanja i implementacije strategija održivog finansiranja, u skladu sa Mapom puta finansijskog sektora ka održivim finansijama kao instrumentom za objedinjavanje napora različitih institucija na stvaranju održivog finansijskog sistema.