Kasalica: Projekat Velje brdo gori od fatamorgane

Portal ETV

Projekat Velje brdo nije ni obećanje, već nešto gore od fatamorgane. Nakon 18. jula i prezentacije Fiskalne strategije, na kojoj su se obrukali svi koji su tu bili, uslijedio je performans premijera Milojka Spajića i ministra urbanizma, prostornog planiranja i državne svojine Slavena Radunovića. Realno, mi nemamo više ni premijera, ni ministra – ocijenila je gostujući u 24 sata Televizije E ekonomska analitičarka Mila Kasalica.

- Sa ekonomskog stanovišta, jednostavna poruka građanima, a posebno mladima, je da ne vjeruju ni jednu riječ u vezi projekta Velje brdo. Nije pitanje što je sve laž, već postoji li nešto gore od fatamorgane… Nisma uspjela da dokučim. Nisam stručnjak za ozbiljne književne alegorije, ali premijer i ministar nisu zaslužili ni satiru, ni ironiju, ni cinizam - kaže Kasalica.

Napominje da o ekonomskoj nestabilnosti u Crnoj Gori svjedoče podaci, a posljednji, nedavno objavljeni odnose se na platni promet.

- Ukupan obim i broj transakcija u avgustu je za svega procenat veći od istog perioda prošle godine, ali je za osam procenata manji od jula 2023. Prosjeci za avgust uvijek su bili veći za 38 do 40 odsto u odnosu na prosjek čitave godine, a ove su svega 16 procenata. Šta to znači? Da nećemo uspjeti da kolektujemo toliko PDV-a koliko smo planirali, u skladu sa budžetom. A planiramo nešto, od kojih para? Toga se, naravno, premijer nije dotakao, bez obzira što je bio ministar finansija. Zapravo, rijetko kad se i dotakne para, osim ako nije riječ o zaduženju - naglasila je Kasalica.

Premijer obećava građanima “crnogorski san” po ugledu na krilaticu “američki san”, a da ozbiljno prati politiku, dodaje Kasalica, znao bi da je već desetak godina američki san mrtav, odnosno, ono što je jačalo emigracionu politiku Sjedinjenih Američkih Država.

- U prezentaciji je predstavljena izvedena kamata, a takav pojam ne postoji ni u finansijskoj teoriji, ni u finansijskoj praksi, ni u praksi tržišta kapitala, ni kriptovaluta, ni bilo čega drugoga. Postoji obračunata kamata, efektivna kamata, eskontna, diskontna... Izvedena kamata je upravo ovo što kažem, nešto što je gore od fatamorgane, predstavlja laž i neistinu, i prevaru, u ekonomskom smislu. U suštinskom, egzistencijalnom smislu, svako od nas pojedinačno mora da razmisli šta to znači - poručila je Kasalica.

Ako se nešto definiše kao razvojna javna politika po kojoj treba da se razvija dio grada, poručuje Kasalica, to se može desiti ukoliko se sagledaju svi elementi koji se tiču ekologije, sociologije, urbanizma, demografije, partikularne i biološke zajednice, kao i vodoizvorišta. Sve su to, dodaje, ekonomski elementi koji se moraju sagledati, a na prezentaciji projekta Velje brdo nije bilo riječi ni o infrastrukturi, kako komunalnoj, tako ni putnoj ili elektro.

- Bili su samo Spajić i Radunović, da predstave partije, a ne razvojni cilj i projekat. To je naša najveća građanska tuga, naš najveći socijalni poraz poslije 30. avgusta. Sve što se radi ne radi se da se razvija Crna Gora i njena ekonomija, kao naša zajednička kuća, nego da sakrijemo da volimo korupciju. A to nije tačno, i ne smije da bude tačno - poručila je Kasalica.