DRI dao negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Agencije za civilno vazduhoplovstvo

Portal ETV

Novo rukovodstvo Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) samoinicijativno je pokrenulo procedure za unapređenje poslovanja i otklanjanje neusklađenosti iz prethodnog perioda, na koje je ukazala i Državna revizorska institucija (DRI) u izvještaju za prošlu godinu, saopšteno je iz te agencije, nakon što je ranije danas objavljen nalaz DRI-a.

Revizijom pravilnosti su utvrđene neusklađenosti poslovanja Agencije za civilno vazduhoplovstvo sa: Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o radu,  Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakonom o obligacionim odnosima, Uredbom o uspostavljanju unutrašnje revizije u javnom sektoru, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru,  Uredbom o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini,  Pravilnikom o visini naknada za izdavanje operativne licence, certifikata, odobrenja i dozvola u vazdušnom saobraćaju.

Agencija je za 2023. godinu ostvarila prihode u iznosu od 7.130.485,91€, što je za 1.457.860,91€ ili 20,45%, više u odnosu na planirane prihode, dok su rashodi ostvareni u iznosu od 4.639.656,25€, što je za 868.793,34€ ili 16,56% manje od planiranih rashoda.

U oblasti zapošljavanja, određen broj lica je zapošljen bez prethodnog javnog oglašavanja slobodnog radnog mjesta. Ugovori o radu sa zaposlenima ne sadrže visinu koeficijenta, odnosno isti ne sadrže sve elemente propisane Zakonom radu. Agencija je tokom 2023. godine zaključivala ugovore o djelu sa istim izvršiocima u periodu angažovanja u kontinuitetu i do 12 mjeseci tokom godine, za obavljanje poslova za koji se zasniva radni odnos ili koji se mogu podvesti pod sistematizovana radna mjesta. Takođe, Agencija nije  prezentirala dokaze o radno – pravnom statusu za lica angažovana ugovorima o djelu, tako da DRI nije mogla utvrditi pravilnost obračuna poreskih obaveza na isplaćene naknade. Prekovremeni rad nije u svim aspektima organizovan shodno odredbama Zakona o radu.

Agencija nije isklazala u Izvještaju sve sprovedene direktne nabavke u vrijednosti od najmanje 8.383,64€, koje se odnose na usluge reprezentacije, usluge hotelskog smještaja i usluge putnog zdravstvenog osiguranja.

Agencija je izvršila prodaju službenog vozila bez saglasnosti Vlade Crne Gore, što je u suprotnosti sa Uredbom, koja između ostalog propisuje uslove o prodaji pokretnih stvari u državnom vlasništvu. U cilju naplate potraživanja, Agencija nije slala opomene kupcima niti je pokretala sudske procese za naplatu potraživanja. Takođe je izvršila indirektan način otpisa potraživanja za putničke i robne naknade u iznosu od 174.955,78€, što se primjenjuje kada realno stanje ukazuje da potraživanje u jednom dijelu ili u cjelosti može biti nenaplativo.

Pored navedenog, Državna revizorska institucija je revizijom utvrdila da Agencija nema uspostavljenu unutrašnju reviziju od septembra 2022. godine. Internim aktima treba da uredi način dodjele sredstava za potrebe traganja i spašavanja u vazduhoplovstvu, kao i mogućnost stipendiranja školovanja lica koja nijesu zaposlena u Agenciji. Računovodstvene evidencije nijesu međusobno povezane što povećava rizik od nastanka greške. Uvidom u zbirne mjesečne specifikacije, utvrđeno je da iste ne sadrže pregled isplate zarada zaposlenih za redovan rad i isplate uvećanja i/ili dodatka na zarade po određenom osnovu, odnosno na osnovu istih se ne može utvrditi struktura zarada.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo je dužna da do 13. oktobra 2024. godine dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka, a do 13. marta 2025. godine Izvještaj o realizaciji datih preporuka.

Iz ACV su, nakon što je objavljen nalaz DRI-a saopštili da je Agencija prošle godine bila u specifičnoj situaciji, s obzirom na to da u jednom periodu nije imala direktora, a potom je institucija bila u stanju sa vršiocem dužnosti direktora.

Aktuelno rukovodstvo Agencije imalo je, kako su kazali njeni predstavnici, otvorenu, konstruktivnu i djelotvornu saradnju sa DRI.

Iz ACV su dodali da je DRI na završnom sastanku ukazano da će određene nepravilnosti biti riješene organizacionim promjenama kroz novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, čiji je cilj upravo unaprijeđen, efikasniji i zakonit rad, isključivo u interesu te značajne institucije.

- Prije revizije DRI, menadžment i Savjet Agencije već su prepoznali da je potrebno poboljšati ili usvojiti nove procedure, kao i uskladiti poslovanje u određenim oblastima. To je rezultiralo uklanjanjem pojedinih preliminarnih nalaza DRI nakon što smo dostavili objektivne dokaze - rekli su iz ACV.

Oni su poručili da će ACV, u skladu sa instrukcijama DRI, pripremiti akcioni plan za uklanjanje uočenih nepravilnosti iz prethodnog perioda i o tome ih redovno informisati.