Kovačević apelovala na građane koji su eventualno došli organizovano iz Srbije da glasaju u Podgorici da to ne čine, jer na taj rade zloupotrebu i zbog toga mogu odgovarati

Portal ETV

Programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević apelovala je na građane koji su eventualno došli pod pritiskom organizovano iz Srbije da glasaju u Podgorici, da to ne čine jer na taj način krše zakon, rade zloupotrebu i zbog toga mogu odgovarati. 

- Ja se nadam da je Crna Gora još uvijek država u kojoj se takva ponašanja ne nagrađuju i u kojoj nećemo gledati Vučićeve i Dodikove autobuse kako idu sa biračkog mjesta na biračko mjesto. Uostalom ovdje mogu tražiti zaštitu od takvog pritiska, mogu se obratiti i nama i mi ćemo im u tome pomoći. Drugi apel je za ljude, bilo je iz političkih partija, bilo na građane koji su ovim iziritirani: poziv da se ne podižu tenzije na biračkim mjestima – kazala je Kovačević.

Govoreći o konkretnoj situaciji sa eventualno nezakonito upisanim biračima u birački spisak, Kovačević je kazala da ne zna više nego što znaju građani koji su pratili medije.

- Ne znamo neke od jako bitnih informacija. Prvo pitanje je kada su ti ljudi dobili državljanstvo? Ne znamo da li je to bilo prije 50-20 godina, ili je to bilo nedavno - državljanstvo srpsko ili crnogorsko - jer se radi o te dvije države i, koliko sam razumijela, treća je Bosna i Hercegovina. Dakle, dvojno državljanstvo se može posjedovati zakonito u određenim slučajevima, ali može biti i nezakonito. Ono što znamo je da ne mogu imati zakonito prebivalište na dva mjesta, jer se prebivati ne može na dva mjesta istovremeno – kazala je Kovačević.

Ona je podsjetila da je CDT još u toku kampanije zabrinuto saopštavao, zbog potvrđenih informacija koje su dobili iz nezavisnih izvora u Srbiji, da tamo vladajuća stranka i lokalne vlasti u određenim gradovima sprvode organizovanu akciju kontaktiranja građana Srbije sa vezama u Crnoj Gori, tražeći informacije o biračima koji bi u Crnoj Gori glasili za jednog političkog subjekta.