Hoće li ODT Podgorica procesuirati duple glasače iz Srbije i RS?

Draško Đuranović

Osnovno državno tužilaštvo Podgorica otvorilo je danas izviđajni postupak i obaviće provjeru krivično-pravne odgovornosti osoba sa spiska koji je sinoć predao predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković, uz tvrdnju da je riječ o duplim glasačima koji nezakonito imaju upisana dva prebivališta, jedno u Crnoj Gori, drugo u Srbiji ili bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Povodom spiska sinoć je na zahtjev ODT Podgorica predsjednik DPS-a Danijel Živković dao izjavu u policiji.

Danas je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović istakao da je provjerom MUP utvrdio da od 1.900 provjerenih osoba nijedna nije upisana u birački spisak tokom mandata Vlade Milojka Spajića

No, Andrija Nikolić, poslanik DPS-a je reagovao i istakao da Šaranović manipuliše, jer je predsjednik te partije dao spisak osoba za koje je utvrđeno da imaju dvojno državljanstvo i da su već pravo glasa koristii u Srbiji ili RS. 

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista kazao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije moraju da identifikuju lica koja su krivotvorila podatke o državljanstvu i da ih privedu ukoliko dođu da glasaju.

On je pozvao MUP i njegove čelnike da ne manipulišu, te da nije suština kada su birači iz bosansko-hercegovaččkog entiteta Republike Srpske i Srbije upisani u birački spisak, već u koliko država ostvaruju nelegalno biračko pravo.

- Ko je dobio drugo državljanstvo nakon 2006. godine nezakonito je u posjedu crnogorskog i ne može imati dva prebivališta. Godinama tražimo istragu o nelegalnom dvojnom državljanstvu i podnosimo prijave, ali MUP i ministar ćute, počev od nelegalnog državljanstva Andrije Mandića – kazao je Nikolić.