Kako u praksi funkcioniše "meritokratija" koju sprovodi vlast

Dabetić za godinu napredovao od inspektora III do koordinatora glavnog urbanističkog inspektora

Uhapšeni inspektor tek je 2021. godine stekao VII1 stepen obrazovanja koji mu je potreban za tu poziciju, ali ne ispunjava uslov godina rada u njemu

Slučaj koordinatora glavnog urbanističkog inspektora za južnu regiju Rada Dabetića, koji je juče uhapšen zbog korupcije i kod kojeg je pronađen keš u iznosu od 50.000 eura, može poslužiti kao ogledni primjer "meritokratije" koju sprovodi aktuelna vlast po vrhu, dubini, širini, ali i objašnjenje zašto je prvi potez aktuelne parlamentarne većine poslije pobjede na izborima 30. avgusta bio izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima. 

Taj je zakon, naime, promijenjen tako što su maksimalno spušteni kriterijumi za zapošljavanje u državnoj upravi u odnosu na raniji zakon, koji je dugo pripreman u saradnji sa Evropskom Komisijom, a za rukovodeća mjesta uslovi su znatno "relaksirani". Jedno od takvih mjesta je pokrivao i Rade Dabetić u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, kojim rukovodi Slaven Radunović, delegiran na ministarsko mjesto iz koalicije Za budućnost Crne Gore, nekadašnjeg DF-a. 

Da je Dabetić kadar te koalicije pokazuje u njegovo mjesto na odborničkoj listi za predstojeće izbore u Podgorici. 

Prema evidenciji Arhitektonskog fakulteta, Dabetić je specijalističke studije upisao 2017. godine, sa 30 godina, nakon 20 semestara studiranja osnovnih studija i prosječnom ocjenom 6.76. 

Rang LIsta

Mada specijačistički stepen obrazovanja traje svega dva semestra, odnosno jednu studijsku godinu, Dabetić je završni rad na specijalističkim studijama odbranio tek četiri godine nakon upisa, krajem februara 2021. godine. To znači da u vrijeme postavljenja na mjesto koordinatora glavnog urbanističkog inspektora nije mogao ispunjavati zakonske uslove za tu poziciju, čak ni pod olakšanim uslovima izmijenjenog Zakona o državnim službenicima i namještenicima, jer je njime propisano da je za tu poziciju potreban VII1 stepen obrazovanja i četiri godine radnog iskustva.

Od obrane specijalističkog rada 2021. godine do danas Dabetić nije mogao ispuniti uslov potrebne četiri godine radnog iskustva u tom stepenu obrazovanja. 

Dabetić - Odbrana završnog rada

On je na mjesto urbanističko-građevinskog inspektora III u Odsjeku za nadzor južne regije postavljen u martu 2023. godine, za vrijeme tehničkog mandata Vlade Dritana Abazovića, kada je tim resorom rukovodila Ana Novaković Đurović. Prema zakonu, inspektore postavlja starješina organa na period od pet godina. 

Dabetić je postavljen na mjesto urbanističko-građevinskog inspektora III po oglasu koji je tadašnje Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma raspisalo 13. januara 2023. godine i nakon što je prošao provjeru kandidata u Upravi za ljudske resurse. 

Rang lista

Nije poznato kada je unaprijeđen na mjesto koordinatora glavnog urbanisitčkog inspektora za južnu regiju. Ako je suditi po sajtu MInistarstva, to se desilo nedavno, jer u Dabetićevim kontakt podacima stoji da je "koordinatorka", kao i mail adresa njegove prethodnice na tom mjestu. 

Koordinator Dabetić